Lummelundagrottan eller Lummelundagrottorna?
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
förvirrande för dem som noterar att båda namnen används. Att marknadsföra namnändringen (tillbaka till Lummelunda-grottan) skulle kosta orimligt mycket, så det är inte aktuellt, men jag vill dock informera Er om bakgrunden, så att Ni förhoppningsvis använder rätt namn i fortsättningen. Så här ligger det till.
Förr i tiden, före 1920-talet, kände man bara till den första grottsalen alldeles innanför grottmynningen. Grottan hade då flera namn, Linnés grotta och Kyt-Jans källare förutom namnet Lummelundagrottan (singularis), som anger var grottan är belägen och som väl får anses vara det rätta namnet. Namnet Linnés grotta är ju aktuellt i år på grund av Linné-jubiléet, men Linné har ju fått låna ut sitt namn till många saker och Linnés grotta finns
ju även vid Torsburgen. Namnet Kyt-Jans Källare indikerar att mynningsgrottan förr i tiden användes såsom kylskåp. Vem Jan var vet vi inte, men förmodligen var han slaktare eller kreatursbonde och bodde i närheten av grottan. Användningen som kylskåp upphörde när grottan blev en turistattraktion.
Tre pojkar upptäckte 1950 den del av grottan, som numera vanligen kallas visningsdelen eller turistdelen. Visningsdelen gjordes 1959 tillgänglig för besökare via en ny tunnel in till visningsdelen och gjutna gångbanor, belysning mm i visningsdelen. Det för visnings-verksamheten nybildade bolaget fick namnet AB Lummelundagrottorna och själva grottan började kallas Lummelundagrottorna (pluralis). Man menade att det fanns många grottsalar (grottor).
En vetenskaplig undersökning av grottan och karstområdet genomfördes på 1970-talet. Undersökningen leddes av Leif Engh vid Naturgeografiska Institutionen vid Lunds Universitet och den kom senare att vara den vetenskapliga grunden för Naturreservatet Lummelundagrottan, som bildades 1989. Leif Engh påpekade att namnet rätteligen borde vara Lummelundagrottan
(singularis) eftersom alltsammans ingår i ett grottsystem, bestående av många stora och små grottsalar och däremellan många trängre grottgångar, ibland tillräckligt stora så att man kan gå upprätt, ibland så trånga så att
de är oframkomliga. Naturreservatets namn blev därför Lummelundagrottan, medan namnet på bolaget som driver visnings-verksamheten alltjämt var AB Lummelundagrottorna. Detta var ju inte var så bra, och år 1993 ändrades därför bolagets namn till Lummelundagrottan AB.
Bland folk i allmänhet är namnet i pluralis väl inarbetat under drygt 30 år och verkar vara svårt att ändra. Det finns ju på så många ställen i böcker, tidningar broschyrer och kartor och fortfarande skrivs namnet ofta i pluralis. Den gamla kalkstensskylten ovanför entrén till grottan har fått sitta kvar med namnet i pluralis men i övrigt när bolaget skriver eller bereds tillfälle att faktagranska texter mm används givetvis namnet i singularis.
Det rätta namnet är i alla fall numera Lummelundagrottan.