Lyckad apoteksreformen

Gotland2017-01-04 13:02
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att Alliansen tog bort apoteksmonopolet under regeringen Reinfeldt har återkommit till debatten. I två artiklar från Dagens Nyheter slås det fast att läkemedel dels blivit dyrare – och dels att apoteken ökat i antal mest i storstäderna (underförstått att de blivit färre på landsbygden). Detta behöver dock kompletteras med några ytterligare fakta. Allrahelst eftersom att reformens syfte var att göra apoteken mer tillgängliga och säkerställa rimliga priser på läkemedel.

Till att börja med har Dagens Nyheter tittat på genomsnittspriset för en rad välkända läkemedel, såsom värktabletten Ipren och nässprayen Nasoferm. Och det är helt riktigt att det genomsnittliga priset ökat, eftersom att de nu finns tillgängliga i såväl livsmedelsbutiker som på bensinmackar. Det är i grunden bra. Att man kan få tag i exempelvis Ipren när ett barn har huvudvärk en söndagskväll, är oftast värt de 3 kronor i genomsnittlig prisökning Ipren har fått sedan avregleringen av apoteksmonopolet. Några få kronor för att kunna bota sin värk på obekväma tider när apoteket tidigare var stängt alltså.

Däremot ska man inte förvirra genomsnittspriset med det lägsta priset. Det lägsta priset för värktabletten Ipren är idag lägre än det var under apoteksmonopolet. Andra likvärdiga värktabletter som innehåller Ibuprofen (det verkningssamma ämnet i Ipren) finns nu att köpa för 10 kronor under priset för Ipren. För nässprayen Nasoferm, som enligt DN har ökat i genomsnittspris med 1 krona, finns likvärdiga alternativ med samma styrka för 10 kronor under priset för Nasoferm.

Även kring apotekstätheten råder det förvirring. Många är nu oroade över att avregleringen av apoteksmonopolet lett till att det blivit färre apotek på landsbygden – och att det enbart blivit fler apotek i storstäderna. Men man ska komma ihåg att Gotland, tillsammans med Jämtland och Västerbotten, har högst apotekstäthet i landet (enligt Apoteksföreningens branschrapport 2016). Inga storstadsregioner direkt.

Så när det nu pratas om reformens misslyckande får man nog fundera ett varv extra. Sjukvårds- och folkhälsoministern har sagt att man behöver titta på reformer för att komma tillrätta med problemet. Vad det betyder är höljt i dunkel. Men det är tveksamt om en återgång till färre apotek och sämre tillgänglighet på läkemedel är rätt väg framåt.

Läs mer om