Magasinen vid biblioteken används och behövs

Gotland2019-06-16 17:48
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på Angelica Andersson Fihns uttalanden om biblioteksmagasin på landet (GT, 20190608)

Angelica Andersson Fihn säger: ”Vi har en målbild: Att det ska finnas ett magasin på Gotland, och det bör vara placerat på Almedalsbiblioteket”.

Vidare säger Angelica Andersson Fihn: ”det finns två magasin i källaren i Hemse med böcker som inte lånas ut”.

Vi lånar årligen ut cirka 2 000 böcker från våra magasin i Hemse, och lånar in cirka 260 från till exempel Almedalen. Samtliga böcker, även de som finns i magasinen är sökbara i katalogen.

Böckerna som finns i magasinen efterfrågas, det är därför de finns kvar. De behöver inte skyltas med – de lånas ut ändå.

Angelica Andersson Fihn säger att ”om det uppstår en plötslig efterfrågan på en bok kan biblioteken på Gotland fjärrlåna dem eller köpa in dem på nytt.”

Det går aldrig att förutse exakt vilka böcker som efterfrågas men avlidna författare, litteraturpristagare är några exempel. Skönlitteratur som vi enligt vår policy ej fjärrlånar. Ett fjärrlån kostar dessutom mellan 250-300 kronor per bok.

På grund av den höga kostnaden betraktar man därför varje fjärrlåneförfrågan som ett inköpsförslag då det oftast är billigare att köpa in boken än att fjärrlåna den. Ö-läget medför en miljöpåverkan och lång väntetid vid fjärrlån.

Låntagare vill inte vänta flera dagar, veckor på en bok. Angelica Andersson Fihn säger ”Vi ska ha ett intressant, nutida sortiment”. Det har vi på de öppna hyllorna.

Låntagare vill mötas av ett bibliotek med luftiga hyllor fyllda av nya böcker men man vill också ha tillgång till äldre litteratur.

Angelica Andersson Fihn säger vidare ”Det ingår inte i biblioteken på Gotlands uppdrag att ha ett bevarandeansvar, det uppdraget har andra bibliotek”.

Att ha ett magasin för äldre litteratur är inte detsamma som att ha ett bevarandeansvar.

Ett magasin har de allra flesta bibliotek. Där förvaras allt ifrån äldre böcker till böcker som är årstidsbundna. Bibliotek med ett bevarandeansvar som Kungliga Biblioteket (KB), lånar inte ut sina exemplar. Det går alltså inte att fjärrlåna dessa böcker.

Om alla bibliotek i Sverige rensar ut sitt befintliga bestånd varifrån ska vi då fjärrlåna dem? Självklart behöver vi gallra i magasinen, det görs redan regelbundet.

Men att vi fortfarande behöver närmagasin – det är vi övertygade om! Fredrik Gradelius säger (GT 20190612) att ”Det blir en likformighet och man vet exakt var boken finns”.

Vi vet redan exakt var varenda bok finns! Det står nämligen i vår bibliotekskatalog!

När det gäller dialogen med medarbetarna så anser vi att den inte har fungerat tillfredställande. Våra argument ovan har vi mejlat vid flera tillfällen till bibliotekens styrgrupp men inte fått något svar på.

Läs mer om