Många fördömde Irakkriget

Gotland2017-12-21 11:39
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

R Edvin Persson svarade min insändare 15 december. Han tycker jag är aningslös då jag anser att USA:s överfall mot Irak är en krigsförbrytelse. FN-stadgan förbjuder användande av våld staterna emellan. Det finns bara två undantag:

1. "En stat som angrips med våld får använda proportionellt våld för att försvara sig..."

2. "Säkerhetsrådet har rätt enligt FN-stadgans kapitel 7 att fastställa vad som är hot mot freden, fredsbrott eller angreppshandling och kan fatta beslut om lämpliga åtgärder som ska vidtas. FN:s säkerhetsråd har i princip ensamrätt enligt FN-stadgan att ta till tvångsåtgärder för att återställa internationell fred och säkerhet.”

Mot stormakter som struntar i FN-stadgan finns en majoritet av världens stater och det är i det lägret som alla vi som vill ha fred hör hemma. Fast kanske inte Edvin Persson, ty han vill ju ha någon väl rustad som ställer upp oavsett.

Diplomaten Sverker Åström sa om överfallet på Irak ”det utan tvekan allvarligaste brottet mot folkrätten och FN-stadgan efter andra världskriget”.

2003 hölls en av de största demonstrationerna någonsin i Sverige mot den planerade invasionen av Irak. Kofi Annan sa att ett anfall på Irak var ett klart brott mot folkrätten. Statsminister Göran Person sade i riksdagen att krig vore ett brott mot folkrätten

Maud Olofsson kallade invasionen – ”ett illdåd”. Hon deltog också i demonstrationerna och höll tal mot kriget. Nobelpristagare protesterade!

Invasionen var ett brott mot FN-stadgan och internationell rätt. En klar krigsförbrytelse. Sedan får Edvin tycka att alla är aningslösa. Jag är i gott sällskap i alla fall!

Slutligen, Nato och kärnvapnen. Nato är enligt sina stadgar en militärallians med kärnvapnen som yttersta resurs. Nato har 160-240 kärnvapen utplacerade i Nederländerna, Tyskland, Belgien, Italien och Turkiet. Nederländerna och Tyskland har försökt bli av med bomberna.

På Natos egen hemsida kan man lösa följande:

”Det identifierade tre typerna av militära svar mot aggression mot Nato:

1. Direkt försvar: målet att besegra aggressionen på den nivå där fienden valt att slåss.

2.Deliberate eskalering: En rad möjliga steg för att besegra aggression genom att gradvis höja hotet om att använda kärnvapen när krisen eskaleras.

3. Allmän kärnvapen, ses som den ultimata avskräckande.”

Finns mer att säga? Edvin Persson du pratar strunt!

Hoppas Margot Wallström signerar antikärnvapen avtalet nu till jul!

Läs mer om