I morgon firas Marie Bebådelsedag. Guds egen feministmanifestation! Den unga flickan Maria får mitt i sin vardag besök av en ängel som berättar att Gud har stora planer för henne - hon ska komma att föda en son. Efter viss tveksamhet svarar Maria: "Jag är Herrens tjänarinna. Må det ske med mig som du har sagt." Hon säger ja till att föda sonen och vi har denna helg 9 månader fram till jul.
Den fromma traditionen omkring Maria har ofta fungerat som hand i handske för den patriarkala kyrkan. Maria har blivit ett mönster för hur kvinnor ska uppträda.
Man har då ensidigt betonat Marias villighet och undergivenhet. Så har Maria, eller bilden av henne, nyttjats till mycket under århundradena.
Den unga vardagskvinnan med jord under naglarna, har av kyrkans män förgyllts och placerats på en piedestal ovan jordelivet. Med henne som modell har kvinnor i kyrkohistorien fått sin roll: "Se jag är Herrens tjänarinna."
Men jag undrar om poängen med det som hände vid bebådelsen är Marias lydnad i första hand. Låt oss prova att skjuta Marias lydnad åt sidan och istället låta hennes seende komma i förgrunden - Maria var öppen för det hon såg. Hon såg ängeln. Jag kan tänka mig att vi är många som har fått änglabesök utan att märka det.
Kanske är vi omgivna av så mycket andlig bråte och kyrkligt krimskrams - att det är svårt för ängeln att komma fram till oss (?). Men Maria såg ängeln. Sikten var klar i hennes närhet. I mötet med det okända var hon öppen för att tillvaron var mycket större än hon själv kunde förstå.
Hon var öppen för att låta detta få betydelse i sitt liv. Maria var inte färdig - inte gjuten i betong.
Hon var redo att ändra ramarna - vidga gränserna för livet och för vad som är möjligt.
Visst var hon lydig. Men det var inte en blind lydnad utan snarare en beredskap för att livet hade möjligheter som var större än vad hon fram till änglabesöket hade tänkt sig.
Utifrån det är Maria en förebild. Inte bara för kvinnor. Utan kanske framförallt för oss män. Jag har en gnagande känsla av att vi män har betydligt svårare med att vara lydiga män. Alltså lydiga i bemärkelsen att vara öppna för nya möjligheter. Troligen är det män som behöver Maria som förebild mycket mer än kvinnor.
Visst kan man utifrån dramat på Marie Bebådelse fundera över vilken Gud vi har - som ger ett av sina absolut viktigaste uppdrag till en ung, fattig kvinna i en värld där äldre, rika män alltid har stått modell för det som anses viktigt och som alltid brukar få de tunga uppdragen.