Satellitbilder visar algmassor över Östersjön. Algblomningen startade rekordtidigt i år. Den orsakar syrefattiga och döda havsbottnar. Bottendöden har drabbat 15 procent av Östersjön, en yta dubbelt så stor som hela Danmark. Vegonorm i kommunal verksamhet behövs som motåtgärd.
Nu i sommar kommer övergödning leda till en massförökning av växtplankton, så kallad algblomning. Vattnet blir grön- eller brunfärgat vilket kan påverka badvattenkvalitén och människors hälsa.
Animalier är den främsta orsaken till jordbrukets näringsutsläpp av kväve och fosfor eftersom ungefär 70 procent avallt som odlas i Sverige är djurfoder. Kött och mejeriprodukter innehåller dessutom mycket av gödningsämnena fosfor och kväve. Dessa hamnar i havet via urin och avföring, eftersom vi konsumerar för mycket protein.
I Almedalen i år blev det alldeles uppenbart att vegonormen sprider sig snabbt. En stor kvällstidning bjöd på 100 procent växtbaserad frukost och lunchkorv och många ungdomsorganisationer vittnade om att de infört eller planerar att införa vegetarisk mat som standard. Skolor som bytt till helt vegetarisk kost har kunnat anställa kockar, köpa bättre råvaror och kunnat höja standarden på maten rejält.
Framtidsutsikten för Östersjön är synnerligen allvarlig eftersom näringsläckaget från jordbruket runt Östersjön inte minskar. Om förskolor, skolor och äldreboenden serverar vegetarisk kost som standard minskar dramatiskt utsläppen av kväve och fosfor.
Vår uppmaning till kommunpolitikerna på Gotland är därför att införa vegonorm för att rädda Östersjön från algblomning, syrebrist och bottendöd.