Många tror att en utbyggnad av vindkraften leder till en minskning av den svenska kärnkraften. Man säger till exempel "hellre vindkraft än kärnkraft" eller "vindkraften behövs för att minska beroendet av kärnkraften". Då har man missat innehållet i energiöverenskommelsen mellan allianspartierna 2009. Den säger bland annat:
En planeringsram för vindkraft på 30 TWh införs till år 2020 varav 20 TWh på land (obs planeringsram, inte verklig utbyggnad).
Elcertifikatsystemet för förnybar el utvecklas. Ett mål på 25 TWh sätts för år 2020 (obs gäller all förnybar el, inte bara vindkraft).
Kärnkraften behålls. Avvecklingslagen avskaffas. Förbudet mot nybyggnad i kärntekniklagen tas bort. Nybyggnad av reaktorer tillåts på befintliga platser. Tillstånd kan ges för att ersätta nuvarande reaktorer när de nått sin ekonomiska livslängd. Generationsskiften tillåts i den svenska kärnkraften.
Alltså: Samtidigt som staten satsar på förnybar elproduktion, bland annat vindkraft, beslutar man att behålla kärnkraften, tillåta ökad kärnkraftproduktion och nybyggnad av reaktorer när de gamla tar slut. Tala om dubbla budskap! Överenskommelsen är en följd av centerns helomvändning, från att vilja avveckla kärnkraften till att behålla den. Politikerna och inte minst centern talar gärna om satsningen på förnybar energi men tiger om beslutet att behålla kärnkraften.
Några siffror: Under 2011 ökade vindkraften i Sverige med 2,6 TWh till totalt 6,1 TWh. Kärnkraften ökade med 2,9 TWh till totalt 58 TWh, det vill säga ungefär samma ökning. Vattenkraften gav 65 TWh. Under 2010-2011 ökade vindkraften med 3,6 TWh och kärnkraften med hela 8,0 TWh. Kärnkraften ökade alltså mer än vad vindkraften gav totalt 2011. Den som tror att vi är på väg bort från kärnkraftsamhället får tänka om. Tyvärr.