Vindkraftens möjligheter på Gotland diskuteras i GA 16/9 och 30/9. I den första artikeln säger Andreas Wickman, Gotlands Vindelproducenter, att han tror på en stor utbyggnad efter 2021 när den nya fastlandskabeln är klar. Detta trots att flera domar nyligen satt stopp för planerade projekt på ön. Wickman tror att Vattenfall vill bygga en större vindkraftpark på ön. Han måste ha missat intervjun med bolagets vd i SvD 12/9 som berättar att svensk vindkraft går på knäna och att vindparker kan komma att monteras ner på grund av bristande lönsamhet.
Lönsamheten och därmed värdet på Vattenfalls svenska vindkraft blir allt sämre och priserna på elcertifikat har rasat ner i källaren. Bolaget har de senaste åren skrivit ner svenska vindkrafttillgångar med 1 miljard kr. Energimyndigheten varnar för att även nya parker kan komma att monteras ner på grund av dålig lönsamhet.
Wickman säger att GVP vill testa ny teknik som stannar vindkraftverken när fåglar närmar sig. Men i fallet Forsvidar skrev miljödomstolen att det inte bedöms möjligt att genom villkor och skyddsåtgärder ge örnarna ett sådant skydd att lokaliseringen kan godtas, och att det saknas skäl för att ge dispens från artskyddsförordningen. I Boge resonerade domstolen på samma sätt. Det handlar inte bara om risken för kollisioner, utan att fåglar störs och skräms bort från sin livsmiljö. Det kan ingen teknik råda bot på.
I den andra artikeln påstår Tore Wizelius, Boge Vindbruk, att länsstyrelsen ”drivit en egen agenda som syftar till att bromsa utbyggnaden” vilken skulle ha ”utarbetats av Gotlands Ornitologiska Förening”. Anmärkningsvärda påståenden som han inte har belägg för. När han anklagar länsstyrelsen för att ha pekat ut området som riksintresse (och därmed menar att Bogeprojektet borde fått godkänt) glömmer han att detta skedde innan domen 2012 om Mästermyr, som bildade praxis för vilka skyddshänsyn som måste tas till bland annat örn.
Att länsstyrelsen och GOF tolkar lagen på samma sätt som domstolarna ska de inte anklagas för. Dessutom är det först i tillståndsprövningen som en avvägning görs mellan olika intressen. Den ideella naturvårdens betydelse framgår av en dom nyligen där miljödomstolen menar att de ornitologiska föreningarna har bättre möjligheter till fågelobservationer än vad bolagens inventeringar, ofta under kort tid, kan ge. Ett erkännande av de ideella föreningarnas kunnande. Om bolagen lyssnat till dem hade de sluppit projektera förgäves som i bland annat Mästermyr, Boge och Forsvidar.