Replik till Joachim Kuylenstierna, GA 19/7.
I din insändare framför du din åsikt om att Sverige bör ha egna flygplan för att bekämpa skogsbränder. Med de pågående skogsbränderna är detta knappast en särskild kontroversiell ståndpunkt och även jag själv stödjer denna.
Din avslutande insinuation att ”dom i försvaret” är korkade är emellertid en högst oförskämd och missriktad kritik mot Försvarsmakten där du antyder att dagens brister på denna resurs beror på Försvarsmaktens prioriteringar (av JAS 39).
Blanda inte ihop brandförsvar med militärt försvar och blanda inte ihop politiska beslut med Försvarsmaktens beslut!
Jag ser behovet av att tydliggöra några saker kring detta.
Det är den politiska nivån (regering/riksdag) som styr Försvarsmaktens uppgifter. Inköp av materiel och utrustning sker därefter med direkt koppling till de ställda uppgifterna, på kort och lång sikt. Försvarsmakten anskaffar självfallet ingen utrustning för uppgifter som den inte har ålagts.
Försvarsmakten har INTE fått uppgiften att dimensionera sig för stöd till samhället. Försvarsmaktens uppdrag är att värna territoriet och att förbygga och hantera konflikter och krig. Avseende stöd till samhället lyder uppgiften att ”med befintlig förmåga och resurser bistå det övriga samhället och andra myndigheter vid behov” (se FM hemsida). Kärnordet i detta sammanhang är alltså ”befintlig” [förmåga och resurser] och det är kring det debatten står, men om detta är det alltså den politiska nivån som dömer. Det bör i sammanhanget beaktas att allt sedan Ådalen 1931 har en svensk princip varit att egen militär aldrig ska användas inåtriktat mot landet, vilket självfallet har påverkat omfattning och inriktning av hur Försvarsmakten har stött och skall stödja det svenska samhället i olika avseenden.
Tvärt emot den just nu rådande bilden av Försvarsmaktens aktuella brandinsatser deltar Försvarsmakten med många och stora resurser för att bekämpa de pågående bränderna. Ett stort antal hemvärnspersonal, all möjlig helikopterkapacitet med förmåga att bära vattentunnor samt transportflygplan, är några exempel. Försvarsmaktens personal VILL hjälpa till, huvuddelen av ovanstående insatser sker genom personalens helt frivilliga stöd.
Som av en händelse står Sverige/Försvarsmakten inför att byta ut sin gamla flotta av Hercules transportflygplan inom några år (som vanligt, genom politiska beslut). Inga beslut om detta har fattats hittills. På marknaden finns det dock idag faktiskt nya transportflygplan som kan utrustas med vattentankar för brandbekämpning. Som exempel kan en viss modell (här ej namngiven) tanka 12 000 liter vatten och släppa ut det på 5 sekunder. Det ger antagligen en ganska bra släckeffekt (utan att unika flygplan behöver köpas in för ändamålet)?