Några orsaker varför skatten höjs nästa år
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
För självklart måste vi både effektivisera och prioritera i servicen till Gotlänningarna.
Ändå ser vi oss tvungna att höja skatten nästa år, varför?
Svaret är komplicerat och långt, men jag vill peka på några orsaker.
- Systemet med köp och säljorganisation och det haveri det ledde till i Social och omsorgsnämnden har försenat deras arbete. Nu är det igång, men det innebär där som på andra håll påfrestningar på personalen och för brukare.
- En del av de förslag som jobbats fram inom förvaltningarna har mött stark kritik från Gotlänningarna och därför inte genomförts av politikerna. Jag tänker tex på parkeringsavgifter, indraget vinterunderhåll av enskilda vägar och att ha en ambulans mindre inom räddningstjänsten. Många vill tydligen ha hög standard för de kommunala tjänsterna.
- Kostnadsutvecklingen inom sjukvården har varit hög. Allt mer komplicerad vård kan erbjudas till allt fler. I sak väldigt bra, men det kostar.
- Kostnadsökningar inom en del områden tex för ambulanshelikoptern och för gymnasieskolan. Även om kostnaden för varje gymnasieelev idag är lägre än för några år sedan (effektivisering!), ökar kostnaden för gymnasieskolan därför att det blir fler elever. Och eftersom kostnaden för en gymnasieelev är högre än för en elev i grundskolan ökar kostnaderna för skolan totalt.
-- Att vi har valt att satsa på ungdomarna och på kollektivtrafiken. Bussiga kortet är väldigt bra för många ungdomar på landsbygden och deras familjer. Nästa år vill vi ytterligare förbättra trafiken med fler turer.
Kan man då inte effektivisera mer än man redan gjort, spara mer i administrationen tex. Självklart kan man det. Men det tar tid, tid att få acceptans, tid att genomföra. Så det är svårt att få stora effekter redan nästa år. Det pågår just nu arbete med att effektivisera löneadministration och fakturahantering. Ledningskontoret och övrig ledningsorganisation ska ses över med syfte att bli effektivare. Men ska man kunna göra de stora besparingar som ofta efterfrågas då handlar det om kvalitén i verksamheterna, antalet medarbetare i förskola, omsorg och skola. I Vänsterpartiet tycker vi att brett utbud och bra kvalité är värt att betala för via skattsedeln.
Oskar föreslår också att vi ska gå till botten med kommunens ekonomi, inför det förslaget blir jag orolig. För mej leder det tanken till förra mandatperioden i Stockholms läns landsting, där körde den borgerliga majoriteten verkligen ekonomin i botten. Man fick mångmiljard underskott, genom sin ovilja att finansiera den service man ville erbjuda. Och lite så tyckte jag det lät i fullmäktige i måndags, man var från den borgerliga gruppen mycket tydlig på att man inte ville finansiera lika mycket verksamhet som majoriteten, men redovisade inga tankar om hur serviceutbudet inom vård, skola och omsorg skulle förändras med 26 miljoner mindre att röra sej med.