Sedan tio år är Visby domkyrka en av aktörerna i Almedalsveckan. Svenska kyrkan vill säkra att de angelägna frågorna finns med, vi för lågmälda samtal och delar bröd och vin så att det räcker åt alla, vi inbjuder till ljuständning under valven – istället för att förbanna mörkret.
Vi har dålig beredskap för att tackla det faktum att nazister finns i det offentliga rummet, marscherar på våra gator och äntrar talarstolar på våra torg. Goda krafter befinner sig plötsligt oförskyllt på olika sidor, hamnar i något som liknar konflikt. Risken är uppenbar – att de som tjänar på polariseringen är just nazisterna. De vill uppvigling, konflikt och oreda i det offentliga samtalet.
Själv tror jag inte alls på snacket om att ”Ta diskussionen med nazisterna”. En rörelse som på sin agenda har ren rasism, som kallar sig nationalsocialistisk, som inte drar sig för att ta till våld mot meningsmotståndare och som av Säpo klassas som terrorgrupp – är helt enkelt inte en rörelse som man för diskussion med. Och det är heller inte Svenska kyrkans syfte med att vara aktiv under Almedalen. Om det var Svenska kyrkan som hade att besluta om tillstånd och upplåtelse under Almedalsveckan så hade nazistiska rörelser inte fått så stort svängrum. Vi får hoppas att polis och region besinnar sitt demokratiska ansvar inför 2018.
Nazisters närvaro i Almedalen betyder inte att Svenska kyrkan tonar ner sin närvaro. Tillsammans med bland annat vår ärkebiskop Antje är vi kyrka också i det svåra och motsägelsefulla. Vi är många som tillsammans är kyrka mitt i det offentliga samtalet.
Förutom alla goda samtal, seminarier och gudstjänster manifesterar Svenska kyrkan Allas lika värde på tre sätt under Almedalsveckan:
- Ett klockspel kommer tre gånger om dagen att ljuda från domkyrkans torn ut över staden. Klockspelet har en arabisk ton i sin klang. Klockspelet är också en påminnelse om kyrkans historia som en landningsbana för det internationella, det främmande och okända.
- På fredagen äger en Mångfaldsmanifestation rum i stan. RFSL är arrangör. Svenska kyrkan deltar med många medarbetare – ideella och anställda.
- Den tomma stolen. Vi vill uppmärksamma alla de människor som idag utsätts för våld, hot och trakasserier I Sverige och resten av världen, på grund av etnisk tillhörighet, sexuell läggning eller identitet, religion. Vi vill också uppmärksamma all de som får utstå hot och trakasserier när de lyfter fram dessa människors situation och agerar för förändring. För att aktualisera detta och att många människor saknas under Almedalsveckan i år låter vi en tom stol stå mitt i domkyrkan.