Nattskutan en viktig del av kyrkans sociala ansvar

Östercentrum. Att dela ut vatten är både nytta och nöje, skriver August Hermansson.

Östercentrum. Att dela ut vatten är både nytta och nöje, skriver August Hermansson.

Foto: Linda Berglund

Gotland2017-08-04 16:28
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Häromdagen hade jag förmånen att volontärarbeta i den så kallade Nattskutan. De flesta känner nog igen den under namnet ”vattentältet på Öster” eller ”varannan-vatten-tältet”. För er som inte känner till konceptet så går det ut på att två till fyra volontärer från Svenska Kyrkan står i ett tält strax utanför Österport och delar ut vatten från klockan 21:30 till klockan 04:00.

Sällan har jag mötts av så mycket glädje och tacksamhet som när jag sträckte fram en bricka med vattenglas emot en grupp människor påväg hem efter en lång kväll på klubben. Förutom att dricka vatten får de förbipasserande också chansen att komma in i tältet, slå sig ner en stund i en av våra myspuffar, tända ett ljus, be en bön om man så önskar, eller bara prata med någon av oss volontärarbetare.

När jag stod där, mitt i natten, och svarade på frågor om tro och kyrka samtidigt som jag tog emot komplimanger för mitt arbete så kunde jag inte låta bli att tänka att det är såhär mission kan se ut i vår tid.

Nu anser jag inte att Nattskutan har som främsta uppgift att på något sätt konvertera människor till kristen tro. I mina ögon är tältet främst till för att hjälpa de som behöver hjälp, genom att ge vatten till en törstig eller genom att ge en samtalspartner till någon som behöver prata.

Men genom att göra detta så visar vi också människor som tidigare sett kyrkan och kristen tro som något abstrakt vad det i praktiken innebär att vara kristen.

Att finnas där för sina medmänniskor, i det stora och det lilla.

Jag är tacksam för att ha fått möjlighet att medverka i ett projekt som är så givande som Nattskutan, och jag rekommenderar alla som inte har något problem med att vara vaken halva natten att anmäla er som frivilliga. Googla på ”Nattskutan Visby” för att hitta information om hur det går till.

Jag är också stolt över att vara medlem i, och kandidat för, POSK (Partipolitiskt obundna i Svenska Kyrkan) som så tydligt lyfter fram Nattskutan i sitt program inför kyrkovalet 17 september.

Vi ser Nattskutan som en viktig del av stiftets arbete och sociala ansvar.

Läs mer om