SMA Mineral bryter kalksten på Gotland sedan slutet av 1990-talet. Det gör vi eftersom gotländsk kalksten är unik. Kalksten är av den kvalitet som svensk stål- och pappersindustri behöver för att framställa sina produkter.
I vår bergtäkt vid Stucks på norra Gotland finns i dagsläget ingen tillståndsgiven kalksten kvar att bryta. För att kunna fortsätta förse svensk basindustri med kalk vill vi utöka vår verksamhet i Klinte. Under hösten 2017 genomförde vi därför ett så kallat samrådsmöte, där vi träffade boende i Klintetrakten för att berätta om våra planer.
Efter samrådet har vi fått kritik, inte minst från Klintebor, för att informationen på mötet var alldeles för svårgenomtränglig och att det fanns för lite utrymme för frågor och diskussioner. Även region Gotland och Länsstyrelsen har efterlyst mer dialog och tydligare information.
Och de som kritiserar oss har rätt. Mötet i höstas blev inte så lyckat. Vi pratade för mycket och lyssnade för lite.
Över huvudtaget har vi på SMA varit alldeles för dåliga på att berätta vad vi vill göra i Klinte, varför vi vill göra det och hur den fortsatta processen ser ut. Vi har inte haft tillräckligt tydliga svar på de berättigade frågor en del Klintebor haft kring exempelvis buller och vatten.
Från och med idag ska vi försöka bli bättre, öppnare och tydligare.
Ett första steg i det arbetet är vi arrangerar ett nytt möte för de boende i och kring Klinte den 28 maj. Där hoppas vi kunna svara på så många som möjligt av alla de frågor som finns om SMA:s verksamhet, och ha en bra diskussion om hur vår verksamhet kan bidra till den utveckling och framtidstro som vi upplever finns i bygden.
Vår tanke är att Klinteborna efter mötet fortlöpande ska kunna få information, och ställa frågor till oss, via exempelvis sociala medier.
Vi har full respekt för att alla i Klintetrakten, hur öppna och tydliga vi än är från SMA:s sida, inte kommer vilja att vi utökar kalkbrytningen. Vi förstår känslan av att kalkstenen borde brytas ”någon annanstans”. Även våra egna chaufförer önskar att vägen som de måste köra från kalkbrottet till hamnen i Klintehamn inte passerade ett enda hus.
Men verkligheten ser ut som den gör, och i den är gotländsk kalksten unik. Det finns helt enkelt olika intressen och prioriteringar som behöver balanseras. Genom att bli öppnare och tydligare gör nu SMA vad vi kan för att diskussionen om den balansgången ska bli saklig och konstruktiv. Och för att Klinteborna ska få svar sina frågor.