Elsa Widding är civilingenjör inom energibranschen. Under sin tid på Näringsdepartementet under Maud Olofsson försökte hon stoppa Nuon-affären, statens största och sämsta affär genom tiderna.
Hon beskriver syftet med sin bok Klimatkarusellen: ”Klimatfrågan har utvecklats till en mångmiljard-affär. De alarmistiska budskapen som framförs är kraftigt vilseledande mot både beslutsfattare och allmänhet. Det har gått så långt att frågan knappt tål att debatteras. Alltför många har investerat mycket prestige och enorma summor pengar i uppfattningen att våra utsläpp av koldioxid är förödande för klimatet”.
Hon skriver att media och politiker är dåligt insatta och tycks tro att det man framför är i linje med rapporteringen från FN:s klimatpanel IPCC, men som inte sällan går helt på tvärs av vad som går att läsa i rapporterna. Klimatfrågan håller på att tappa sin vetenskapliga trovärdighet och börjar alltmer likna ett trossystem. Vetenskap måste debatteras, koncensus hör inte hemma inom vetenskapen.
Vid ett tillfälle åkte hon till en konferens för att lyssna på solforskaren Willie Soon. För detta blev hon starkt kritiserad för att ha lyssnat på forskning som kunde ifrågasätta koldioxid-hypotesen.
Elsa Widding började fundera på om yttrandefriheten var hotad. Så hon sade upp sig och ägnade sin tid åt att sätta sig in klimatfrågans alla aspekter och skrev sedan boken Klimatkarusellen som utkom 2019.
Klimatvetenskapen har stora begränsningar. Klimatmodellerna bygger på antagandet att ändringar i atmosfärens koncentration av växthusgaser påverkar temperaturen. Hur mycket temperaturen skulle öka vid en fördubblad halt av koldioxid beskrivs av den så kallade klimatkänsligheten. Trots 30 års forskning har man inte lyckats få datorsimuleringarna att stämma med uppmätta värden.
Det var flera grader varmare under tidigare perioder och gynnsamt för mänskligheten. Livsvillkoren har varit sämre under de kallare perioderna, som under Lilla istiden 1300-1850. Det har blivit knappt en grad varmare sedan 1800-talet, men det är oklart vad som beror på koldioxid och vad som är naturliga variationer.
Den ökade halten av koldioxid har dessutom gjort att växtligheten har ökat med 11 procent. Och varför skulle ett något varmare klimat vara negativt? Varför skräms man för det? Det är kallare klimat som vi borde frukta; förändringar i solaktiviteten. Många påståenden kan avfärdas. Extremväder har inte blivit vanligare. Haven stiger inte fortare nu, några mm/år.
Det som främst bekymrar är att politikerna fattar dåliga och kostsamma beslut grundad på dålig vetenskap, speciellt inom energiförsörjningen. Och att andra viktiga områden försummas.