Ny chans för bryggerier på Gotland

Närproducerat. Nu finns det goda möjligheter att gårdsförsäljning tillåts, skriver Jesper Skalberg Karlsson.

Närproducerat. Nu finns det goda möjligheter att gårdsförsäljning tillåts, skriver Jesper Skalberg Karlsson.

Foto: Rolf Jönsson

Gotland2017-08-16 12:31
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Intresset för lokalproducerad mat och dryck är högre än någonsin förr. På Gotland ser vi hur livsmedelsproducenter gårdsmärker potatissallad, säljer egen mjölk på bag-in-box och tar fram ny öl på 100 % gotländsk humle. Det är ett lyft – inte bara för de enskilda entreprenörerna och producenterna – utan för hela öns varumärke som resmål och matregion.

Nu rapporterar P4 Gotland och ATL att de gotländska bryggerierna dessutom kan få större chans att utvecklas i framtiden. På initiativ av Moderaterna och Centerpartiet försöker riksdagen hitta en majoritet för att tillåta gårdsförsäljning direkt från producent till konsument.

Tidigare har bland annat landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) drivit frågan – men fallit på målsnöret när andra partier backat.

Vi moderater kommer att fortsätta försöka. Vi tror att en mindre lagändring, där alkoholproducenter blir ombud för Systembolaget och kan lagerhålla egna produkter, vore bäst. Socialminister Annika Strandhäll (S) har sagt att det inte skulle vara förenligt med EU-lagstiftningen – men eftersom att EU-medlemmen Finland har precis den lösningen verkar det mest vara retorik.

Tidigare har motståndare också angett socialpolitiska skäl, att folk skulle dricka för mycket, som ett motargument. Men då ska vi komma ihåg att den vanligaste kunden på exempelvis en vingård (dit man oftast behöver köra bil) är en person med stort intresse för mat och dryck. Samtidigt kan man redan idag på många platser beställa hem alkohol till dörren från Systembolaget. Så vem är det egentligen man skyddar med att bromsa för gårdsförsäljning?

Om de övriga partier som sagt sig vara positiva till gårdsförsäljning (C, L, KD, SD) vågar ta steget ut kan riksdagen klubba beslutet redan i höst. Det tror vi skulle öppna upp för fler mikrobryggerier på Gotland, samtidigt som det stärker konkurrenskraften för lantbruket och turismen. Det vore oerhört välkommet. Gotland vill och kan utvecklas om vi bara får rätt förutsättningar. Turismen och lantbruket är stora och viktiga näringar – som vi vill utveckla snarare än avveckla.