Ny engelsk rapport bekräftar vindkraftens låga effekt
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Undersökningen visar att mer än 20 vindkraftsparker producerar mindre än 20 procent av den teoretiska kapaciteten. Den siffran känner vi igen från de gotländska vindkraftsparkerna.
Skräckexempel finns från vindkraftsparker i Blyth Harbor i Northumberland som levererar 7,9 procent av sin teoretiska kapacitet och Chelker Reservoar i North Yorkshire med 8,7 procent av sin kapacitet. Eon driver en vindkraftspark Siddick i Cumbria som uppnådde en kapacitet på 15.8 procent. Den största och kraftfullaste vindkraftsparken som togs i drift i Storbritannien 2004 har en kapacitet på 18.7 procent. Enstaka verk kunde, där det blåste mera, komma upp till 25 - 30 procent.
Man bör då känna till att England har betydligt bättre vindförhållanden än vad Gotland har. Analysen har gjorts av energiingenjören Allan Tubb och kommenterats av professor i internationell handel Michael Jefferson. Han hävdar att tack vare subventionssystemet har vindkraftsparker byggts upp på platser med alldeles för dåliga vindförhållanden. Kulturlandskap har offrats för subventionernas skull och inte för en effektiv produktion av elektricitet.
Vi hävdar att samma sak gäller Gotland. Skall vi bygga ut i den omfattning som framförallt Lars Thomsson och centern tänker sig, kommer de flesta gotländska vindkraftsparkerna på platser där vindförhållandena är för svaga. Men vad gör man inte för att kamma hem subventionerna? Ja, man offrar hänsynslöst det gotländska kulturlandskapet för en fix vindkraftsidé för att kunna producera en ineffektiv och dyr elektricitet.