Nya arbetssätt för rehabilitering

Gotland2017-06-30 11:59
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till ”En timmis” (insändare i GA 29 juni).

Vård ska ges så nära patienten som möjligt. Akutsjukhusets resurser behövs i ett inledande behandlingsskede efter till exempel stroke och benbrott. Men ju längre tid en patient vistas på en vårdavdelning desto större är risken att försämras. Sömnstörningar, förvirringstillstånd, vårdrelaterade infektioner är några sådana exempel. Hemmiljön ger ett bättre livsinnehåll och träning i hemmet får en tydligare inriktning på så god funktion som möjligt i det egna boendet.

Hälso- och sjukvården har under det senaste året arbetat med olika insatser för att minska gotlänningarnas behov av slutenvård. Exempelvis finns ett mobilt äldresjukvårdsteam som kan ta hand om försämringar så att de inte behöver leda till inläggning på sjukhus. Det samlade arbetet har gett en effekt som motsvarar 6-8 färre vårdplatser totalt för hela Visby lasarett, dit rehabavdelningen på Korpen räknas.

Det är viktigt att god kvalitet i rehabiliteringsvården bibehålls och utvecklas. I den nu planerade vårdplatsfördelningen ingår att strokevård åter samlats till en enda avdelning, så att akut vård och rehabilitering sker på samma ställe. Tillsammans med socialförvaltningens hemrehabilitering, vår dagrehab – som finns kvar på Korpen – och äldresjukvårdsteamet innebär det att behovet av inneliggande vård av äldre minskat.

Hälso- och sjukvården förändras ständigt i takt med att ny vetenskap och nya tekniska landvinningar tillkommer. Alla medarbetares kompetens och engagemang behövs i den förändringsresan, för patienternas bästa.