Visby behåller greppet om utlandskyrkan, skriver Kyrkans tidning. Beslutet fattades på årets nyss avslutade kyrkomöte, med stor majoritet. Frågan har diskuterats länge. Det handlar inte alls längre om svenska sjömän som behöver nånstans att gå när de ligger i hamn. Svenskar bosatta i utlandet vill ha svenskkyrklig verksamhet. De vill ha präster och diakoner och på något sätt knytas till kyrkan här hemma. Församlingarna ute i världen ser annorlunda ut än våra vanliga. De kan inte ha medlemsregistrering och kyrkoavgift över skattsedeln. Det handlar mycket mer om frivilligt engagemang.
Under ett antal år har SKUT, Svenska kyrkan i utlandet, varit knuten till Visby stift. Biskopen i Visby har haft tillsyn över de församlingarna. Biskop Koskinen befann sig vanligen på resa nånstans i världen. Vid senaste biskopsvalet i Visby fick utlandsförsamlingarna vara med och rösta, med ungefär lika många röster som de gotländska. Det är till och med möjligt att de avgjorde valet.
Här på Gotland har vi sett detta nästan som en ödesfråga för vårt stift. Hur länge vill Svenska kyrkan finansiera ett särskilt stift för 57 000 invånare? Övriga tio stift har kring miljonen invånare. Men när stiftet förstärks med Utlandskyrkan, då finns det all anledning att vi får behålla biskopen, domkapitlet och den relativa självständigheten.
Kyrkomötet fattade ett annat beslut som inte gick vår väg. Det skulle betyda mycket för de små församlingarna på Gotland, om sommarboende kunde skriva sig och betala kyrkoavgift där. För många känns det bättre att ha sitt engagemang i ett litet sammanhang där man verkligen behövs än i en storstadsförsamling. Men kyrkostyrelsen avslog återigen motioner om att låta utreda "en friare församlingstillhörighet".
En positiv nyhet till för vår kyrka, i november när årets statistik räknas samman. Lite färre har lämnat Svenska kyrkan i år än förra året. Och något fler har gått in. Samtidigt vet vi att den stora prövningen ligger framför. Ganska få barn döps numera. Om de inte väljer att medvetet gå in i kyrkan när de blir myndiga, kommer det verkliga medlemstappet. Då skulle man kanske behöva de åtta miljoner kronor som kyrkofullmäktige i Visby i måndags beslöt att satsa på ännu en orgel till Domkyrkan.
Å andra sidan: situationen blir mer lik den som gäller för utlandsförsamlingarna. Medlemmarnas frivilliga engagemang blir helt avgörande. Så ser det redan ut för den kristna kyrkan i andra länder. Nya tider - nya möjligheter.