Ompröva beslutet om Stånga

”Varför kom nämnden till Stånga och pratade med föräldrarna kvällen innan nämnd och diskuterade nedläggning av förskolan?”.

”Varför kom nämnden till Stånga och pratade med föräldrarna kvällen innan nämnd och diskuterade nedläggning av förskolan?”.

Foto: Malin Stenström

Gotland2019-05-26 11:39
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi inom politiken jobbar ju på en levande landsbygd och att vi ska bli fler gotlänningar i arbetsför ålder, och det innebär ju i många fall barnfamiljer.

När det gäller barnfamiljer som vill bo på landsbygden ska vi väl inte motarbeta dem. De vill ha närhet till skolor och där barnen kan känna sin trygga, det är på mindre enheter. Många av de inflyttade kommer från storstäderna och deras motiv är landsbygd, trygghet, närhet och långsiktighet i regionens beslut om skolor.

Det får inte bli hastiga och kortsiktiga beslut!

Stånga är en lite större ort där mycket finns, affär, bank, postutdelning, och företag så som bland annat VVS, el, brädgård, Stenstu kvarn som har allt. Många utifrån bygden runt om åker till Stånga för att handla.

I dag har vi både förskola och skola F-6. Men det är väl snart ett minne blott. Stånga har även bra kollektivtrafik om man väljer att bo på landsbygden och sin arbetsplats i Visby eller Hemse.

Stånga har även bra inflyttning av barnfamiljer, både nya och återvändare, där någon av föräldrarna är uppväxt i Stånga, och deras respektive valt att flytta med till hemorten, där de gått i Stånga skola, och känt trygghet.

När man ser på barn- och utbildningsnämndens (BUN) förvaltnings årsredovisningar några år tillbaka så har BUN gått plus.

2015 positivt resultat på 13,5 miljoner kronor.

2016 positivt resultat på 16 miljoner kronor.

2017 positivt resultat på 8,3 miljoner kronor.

2018 negativt resultat på 26,5 miljoner kronor.

I protokollet från 2019-02-05 § 18 står följande, ”Resursfördelningen, barn och elevvolymer, har under budgetåret varit underbudgeterat och redovisar ett negativt resultat på 41,5 miljoner kronor. Underbudgeteringen i resursfördelningen beror på 638 fler barn och elever än prognostiserat.” Hade förvaltning fått tillskott för de elever, hade även detta år visat ett positivt resultat på 15 mkr.

Återigen det är väl fler gotlänningar vi vill bli.

Det är landsbygdens medborgare som blir mest utsatta av besparingsbeting som kommer att läggas fram.

Varför kom nämnden till Stånga och pratade med föräldrarna kvällen innan nämnd och diskuterade nedläggning av förskolan? De skulle ha varit där långt innan så att de kunde undersöka de förslag som föräldrarna la fram eller i vart fall undvika att det är de yngsta barnen som ska flytta. Äldre barn har viss vana att åka buss.

Det skulle varit återremitterat till förvaltningen för ny beredning.

Vi anser att det är ett beslut som inte är förankrat och förberett i god ordning.

Föreningens förhoppning är att ni tar upp ärendet igen för ny beredning och ett nytt beslut.

Läs mer om