P4 ska ha det breda anslaget

Konkurrensen om lyssnarna har ökat.

Konkurrensen om lyssnarna har ökat.

Foto: Eric Risberg

Gotland2018-11-09 19:53
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Carl-Christian Frunck kritiserar i en insändare 7 november P4 Gotland för att vara en alltför utslätad och lättviktig radiokanal. Det är givetvis upp till var och en att tycka vad den lokala P4-radion i Sverige ”borde” vara. Det handlar om intresse, tycke och smak.

Sveriges Radios ledning har ett tydligt uppdrag för de lokala stationerna. Vi ska vara kanalen med det breda anslaget, där de som lyssnar ska få en mix av nyheter, underhållning, väder och musik i ett jämnt flöde. Vi ska inte systematiskt rikta in oss på specialintressen (läs kulturmagasin, ekonomikvartar eller sporttimme). Däremot kan våra program innehålla alla dessa ämnen, om de är aktuella.

Det uppdrag vi har bygger inte på någon experts enskilda tyckande utan på statistik och undersökningar som visar vad de allra flesta vill ha. Carl Christian har rätt i att P4 Gotland har hög lyssning, högst i landet faktiskt, med våra 43,6 procent dagligen. Samtidig är vi medvetna om att vi ständigt måste utvecklas för att behålla/öka den. Mediakonsumenterna, inte minst vad gäller etermedier, är mer lättrörliga och kräsna än någonsin.

Detta innebär att vi på P4 Gotland i dag, på ett helt annat sätt än historiskt, måste bli valda. Vi vet att våra lyssnare inte riktar in sig på en särskild timme eller ett särskilt program utan de kommer och går under de 10,5 timmar vi sänder under dagen.

De flesta gotlänningar lyssnar på oss samtidigt som de gör något annat: kör bil, äter frukost eller städar. I snitt lyssnar man 16-18 minuter per dag och då ska lyssnaren få: De senaste nyheterna och tuffa granskningar (lokalt och nationellt), väder, trafik, musik man känner igen och gärna ett litet leende i mungipan.

Carl Christian kritiserar att vi gör sociala inslag där vi tillsammans med vår publik skapar inslag som till exempel ”Gotlands bästa tatuering”. Detta tema fick över 1300 gotlänningar att rösta och vi fick starka berättelser bakom tatueringarna som vi berättade om i radio, bland annat om familjetragedier och hur man botar depression. Liknande engagerande inslag kommer vi att fortsätta med.

Under de senaste veckorna har vi också granskat bland annat den gotländska psykiatrin i olika delar, sammanslagningen av politiska nämnder i fullmäktige, utskrivningen av läkemedel, Gotlandsbolagets skatteplanering, hotade busschaufförer och det digitala utanförskapet.

Carl-Christian skriver också att vi är 40 medarbetare på P4 Gotland. Det stämmer om man räknar på hur många olika personer som är inne och jobbar under ett år. Då ingår sportfrilansare, experter och Vi i femmandomare. En vanlig vardag är vi runt 20 medarbetare, fördelade på flera skift, som sänder, publicerar och administrerar vår bevakning som sträcker sig 04.30-23.00 varje dag, året om.