På min tid fick man lära sig näringslära
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Jag håller naturligtvis med Ann-Christin Nykvist när det gäller reklamen för allsköns hamburgare, pizzor och övrig snabbmat och all annan skit som vi ska stoppa i oss för att bli lyckliga. Man får uppfattningen att man framstår som framgångsrik om man inte hinner laga mat till sina barn. Inte behöver man ha dåligt samvete så länge McDonalds och Max finns. Någon gång kan vi också anlita vår vän Gorby.
Sedan kan vi sätta oss och titta på någon av reklamkanalerna som gör om ett hem, ett kök åt någon mer eller mindre känd person. För köken ska vara vackrare än någonsin förr. Man ska ha ett trendigt kök med trendiga köksmaskiner, helst den dyraste designen på allt. Men&.de som har råd med allt detta, är det inte samma framgångsrika personer som inte har tid att laga mat eller för den delen koka en kopp kaffe? Häromdagen såg jag en kvinna i Visby som drack kaffe när hon körde bil. Hon måste vara framgångsrik.
Jag är rädd för att det snart kommer en generation som inte kan laga mat alls. Visserligen har skolan hemkunskap, men min yngsta dotter fick laga pizza, varma smörgåsar och fyllda baguetter på sina lektioner. På min tid fick man lära sig näringslära, att kunna bedöma goda råvaror och en hel del hygien, under teoridelen av lektionen. Sedan lagades det husmanskost och bakades bröd under resten av tiden. Hemkunskap hade man en hel eftermiddag i veckan och vi lärde oss mycket.
Resten av kunskaperna inhämtades i köket hemma tillsammans med min mor.
På senaste tiden har jag retat mig på den mat som erbjuds våra barn och ungdomar i skolan. Jag kan inte få in i min hjärncell hur det kan bli billigare med Chickybits som är fabrikstillverkade, än med kyckling som steks utan fett i ugn med goda örtkryddor på. Hur kan det löna sig att köpa in potatisburgare som är friterade i förväg, när potatisen här på ön är rätt billig och av så hög kvalitet. (Där kom ett inlägg i debatten om potatisupphandlingen).
Hur kan det vara försvarbart att servera mandelfisk som dryper av fett när man kan laga goda fiskrätter som är bra mycket nyttigare.
Varför kan det inte finnas en god, billig vitkålssallad att äta till skolmaten varje dag?
Dottern som går första året på gymnasiet tycker inte att lite sparris och bönor, som i och för sig är gott, är något bra alternativ. Dessa ska finnas kvar, men som komplement till en god grundsallad.
Min make ligger för tillfället på lasarettet där han har fått veta att hans kolesterolvärden är ?lite höga?. Döm om min förvåning när han serverades den feta mandelfisken tillsammans med pulvermos och ett fåtal grönsaker!
Det är på tiden att vi tar itu med vad vi alla stoppar i oss, men framför allt ska vi lära barnen vad som är nyttigt och vad som inte är det. Här i Slite ligger det en bensinmack nära skolan. Där köps det dagligen massor av godis som äts under skoldagen. Hur många det är som köper sitt godis där och sedan hoppar över skollunchen vet inte jag, men jag tror det har ett klart samband.
I det sammanhanget vill jag nämna att Lännaskolan har en utmärkt salladsvagn som inköpts för pengar som skänkts av Hangvar Friskola. Och den brukar vara välfylld.
Slutligen vill jag gratulera Sven Lundborg till att han har kunnat hålla samma vikt i så många år. Det är tyvärr inte alla förunnat. Jag vill också lugna honom med att det inte är farligt med två kilos undervikt, tvärtom.
Sedan vill jag påminna om att det är helt frivilligt att köpa och läsa kvälls- och veckotidningar. Tycker man inte om dem köper man dem inte.