Hälso- och sjukvård är ett komplicerat och omfattande område. Dels den medicinska delen där det bedrivs omfattande forskning för att i allt större omfattning diagnosticera, bota och vårda patienter. Den medicinska forskningen innebär ju framsteg som kan bli kostnadsdrivande. Det måste man i budgetarbete ta höjd för.
Jag har just läst ortopedläkarnas oroliga öppna brev. Varje medicinsk specialitet har sina förutsättningar och man kan prioritera bland diagnoser. Men ibland skapar verkligheten sina egna förutsättningar. En liten notis i tidningen om en trafikincidens kan akut kräva många vårddygn. Och en allt äldre befolkning har allt mer slitna kroppar.
Jag är själv bara för en kort tid sedan hemkommen från tre veckors behandlingstid på ortopeden. En diskbråcksoperation på Huddinge, hemtransport för eftervård på lasarettet, hemskriven men en komplikation ledde till akut reoperation och intensiv vård på avdelning. Där mötte jag en personalgrupp som slet och slet, jobbade hårt och ihärdigt. Ibland hördes kommentarer som ”varför har vi inte det hemma” eller ”vem är det som bestämmer det här nu då”? Ofta hörde jag dem säga ”hejdå” till varandra långt efter att jag förstod att deras schemalagda arbetspass var slut. Och jag råkade tyvärr vid två tillfällen ut för att få felaktigheter i medicineringen. Vad jag vet är det en ”avvikelseanmälan” gjord på detta. Detta är sådana fel som kan uppstå vid bristande förutsättningar för kvalitetskontroll och en arbetstid som är tillräcklig för att utföra ett gott arbete. Vårdpersonalen, alla kategorier, gör ett slitjobb. Flera yrkeskategorier har inte adekvat lön för sina arbetsuppgifter och personal saknas trots att det egentligen finns välutbildad vårdpersonal i Sverige.
I sjukvården måste patienten stå i fokus. Som politiker och vårdadministratörer är ni ansvariga för att resurser och kapacitet finns nu, inte med hänvisning till att det löser sig efter sommaren! Och till de budgetförhandlingar ni ska ha inför 2018 om några veckor – gör er läxa att skapa den sjukvård med en adekvat budget som ni själva beslutat om i dokumentet ”Vision Gotland 2025”:
• Hälso- och sjukvården ska erbjuda en god, säker och tillgänglig vård. Patienterna ska känna trygghet och delaktighet. Hälso- och sjukvårdens ska ha befolkningens förtroende.
• Vården ska vara effektiv och ligga på minst samma nivå som riket i övrigt, både för kvinnor och män.
• Sjukvården ska arbeta förebyggande och hälsofrämjande.
Men framför allt vill jag tacka all er personal som gjorde allt – och ibland mer – för att ta hand om mig. Ni har gjort det utifrån devisen ”respekt för individen”, den text som står stansad på många sjuksköterskebroscher.