Visa mig gärna lögnerna, Pigge Werkelin!
Detta var rubriken på en lång artikel som chefredaktören för NTM:s tidningar på Gotland skrev för några dagar sedan efter att jag tyckt till om kvalitén på det NTM levererar på ön. Lögner kan vara vita och svarta vilket gör det svårt att sätta epitet ”lögn” på allt och inte minst när man ska debattera med en chefredaktör på hans plattform. Detta är svårt då han alltid har sista ordet.
Det finns mycket prestige men samtidigt en vilja att vinna nästa klicktävling vilket gör att man ofta överdriver rubriker och hämtar igen det i texten vilket blir osmakligt och lögnaktigt för alla som inte läser hela artikeln.
Jag och många med mig är missnöjda med utvecklingen av NTM:s produkter där jag tycker att Pär Ullrich och hans föregångare har förstört förtroendet för gamla fina varumärken som GA & GT med anor från 1872. Om dessa hade varit byggnader så skulle ansvariga varit polisanmälda av länsmuseet för det man gjort med vår lokala morgontidning. Jag har, som många andra, varit irriterad över kvaliteten på GA, GT och HG som kannibaliserar på varandra och droppen blev när man valde att leverera nyheter 20–60 timmar efter pressläggning. Majoriteten av det man levererar är ofta inte heller lokala nyheter längre. När jag frågar ansvarig utgivare om han är stolt över sin produkt så är det ett tveklöst ja. På frågan om det var bättre innehåll förr så är svaret lika säkert. ”Definitivt inte.” Detta är egentligen vad allt handlar om och är detta en lögn? Jag ställde därför följande fråga via min FB-sida till läsarna för att fråga facit, dvs. läsarna.
”Är du nöjd med den produkt som Gotlandspress levererar idag?” och läsarna fick en skala 1-5 där 5 var bäst och 1 var sämst. 197 personer svarade där alla svarat med eget namn vilket gör undersökningen mer trovärdig (går att se i min FB-tråd).
Betyg 1: 86 kommentarer. 44%
Betyg 2: 69 kommentarer. 35%
Betyg 3: 36 kommentarer. 18%
Betyg 4: 2 kommentarer: 1%
Betyg 5: 2 kommentarer. 1%
Svaret är så tydligt att det inte borde gå att förklara bort om man inte väljer att skjuta budbäraren. Om Pär lever med denna insikt för att det är en överlevnadsfråga eller om han på riktigt tror att han och teamet på NTM levererar en bättre produkt än vad man gör är det ett större problem än att detta bara gäller NTM. En destination som Gotland behöver en produkt som är lokal, aktuell och som har invånarnas förtroende och som är granskande på riktigt.
Pigge Werkelin
Fotnot: Denna text publicerades först på Pigge Werkelins blogg i ett längre inlägg.
SVAR DIREKT
Pigge Werkelin anklagade oss för att sprida ”direkta osanningar i feta rubriker”. Han skrev att vi ”fabulerar” och publicerar ”hitte på”. Detta gjorde mig förvånad och jag bad honom visa mig lögnerna. I min värld, när man anklagar någon för att ljuga, så backar man antingen upp påståendet eller erkänner att man hade fel. Några lögner har jag inte fått se, och några erkännanden har inte kommit.
Det är emellertid ingen hemlighet att det som skiljer oss journalister och seriösa nyhetsförmedlare från bloggar och sociala medier är att vi har högre krav på oss. Vi måste vara professionella och trovärdiga. Vi kan inte påstå att andra ljuger utan att leda det i bevis. Trovärdigheten är vår valuta och våra prenumeranter och kunder ska kunna känna sig trygga i att det vi skriver är sant.
Vi kan inte heller göra och hänvisa till undersökningar som ingen statistiker i världen skulle tillskriva någon relevans. Ingen kan på allvar hävda att Pigge Werkelins Facebook-undersökning ger en representativ bild av läget. Med det sagt så är varje enskild kommentar och åsikt viktig att beakta. Trots att många av de som svarar inte är prenumeranter, och trots att fokus till stor del läggs på papperstidningen, så ska vi ha respekt för att åsikterna finns och analysera varför.
Jag gillar när journalistik och medier debatteras och Pigge Werkelins engagemang i frågan – som jag tror är genuint – är lovvärt. Samtidigt tycker jag att debatten missar målet.
En papperstidning år 2024 passar inte alla. De som sedan länge har vant sig med ett digitalt konsumtionsmönster får sina nyheter i realtid via mängder av kanaler och plattformar. Det är dock många som fortfarande efterfrågar papperstidningen och den fyller en viktig funktion i många människors liv. För dessa vill vi göra tidningen så länge det går, samtidigt som vi vill utveckla våra digitala tjänster.
Vi jobbar hårt för att ta oss igenom digitaliseringen. En viktig del i arbetet är att inte låta våra produkter kannibalisera på varandra. Den digitala utvecklingen får inte bromsas av att vi också ger ut papperstidningar. Det är därför helt nödvändigt att alla som jobbar på GA, GT och Helagotland har helt digitalt och lokalt fokus. Vi publicerar nyheterna när de inträffar, rapporterar direkt i liveflöden, gör TV, sänder live och uppdaterar sajten i realtid från fältet och redaktionen. Vi gör totalt hundratals publiceringar i veckan och påståenden om att vi inte är lokala stämmer helt enkelt inte.
För att lyckas med digitaliseringen så behöver vi även anpassa verksamheten och förändra oss. Många anpassningar som får konsekvenser för papperstidningen – exempelvis kring innehåll, trycktider och distribution – görs för att vi inte ska tappa fart digitalt.
Det vi dock behöver bli mycket bättre på är att berätta om förändringarna för er läsare. Varför de görs, vad det är som spelar in och hur det påverkar dig som prenumerant. Det är något vi tar med oss in i hösten.
Pär Ullrich, chefredaktör