Pingsten förkunnar mångfaldens rikedom

Gotland2016-05-13 19:24
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Pingsthelgen handlar om något som berör varje människa; rätten till ett eget språk och språket som en identitetsbärare.

Pingst handlar om vårt behov till sammanhang i vilket vi kan tolka livet – och om en berikande mångfald. Därför är pingsten aktuellare än på länge. Den har med den rådande flyktingsituationen att göra.

Nästa år firas vi att det är 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina teser. En grundtanke i reformationen var att översätta bibeln till folkspråk med utmaningen till varje människa att ta sitt ansvar.

Så ville reformationens ledare komma bort från prästkyrka och överhöghetskyrka och verka för en folkkyrka. Utmaningen till folket var: läs själv, tolka själv och värna rätten till ditt eget språk!

Vad har inte den processen som inleddes av Martin Luther betytt för demokratins framväxt i vår del av världen. Reformationens myndigförklarande av varje människa är att ta pingstens budskap på allvar.

Livets stora frågor måste hela tiden tolkas lokalt utifrån sin tid och i sitt sammanhang. Därför måste reformationen ständigt gå vidare genom att varje generation lyfter fram bibelns tidlösa budskap som svar på samhällets nutidsfrågor.

Det var i den första pingsten, när mångfalden bejakades, som de vilsna vännerna till Jesus åter hittade meningen med livet. I Jerusalem talades många olika språk och människor kom från olika håll i världen, precis som i dagens Sverige. Plötsligt förstod de varandra, trots att de var olika och inte talade något gemensamt språk.

Det berättas i Apostlagärningarna att alla hörde evangeliet på sitt eget språk, med ett tilltal in i sin egen tillvaro och identitet. Då vågade man möta och höra andra människor. De upplevde på så vis enhet trots att de var olika.

Pingsten firas i flyktingförläggningar på Gotland. Flyktingboenden betyder i många fall att folk på orten har engagerat sig för humanism och integration. Dessa aktivister lever ut pingst i sitt liv. Det är självklart arbetsamt när människor från olika håll i världen möts.

En del av oss gammalsvenskar blir rädda och ängsliga inför det nya och vill backa in i framtiden. Men var inte rädd – det är bara nya dörrar som öppnas.

Vännerna runt Jesus kom ur gamla inkörda hjulspår och vågade skapa liv med helt nya inriktningar. De blev förändrade av enheten i mångfalden. Det är på väg att hända också här!

Pingstens berättelser om språket som identitetsbärare, om enhet i mångfalden och kraften i det lokala mötet gäller här och nu. Pingstens budskap behövs som en mångfaldens högtid – i ett mångkulturellt samhälle.

Läs mer om