President Trump hotar världen

Foto: Chuck Burton

Gotland2018-10-29 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

President Trump har ånyo i ett utspel sagt att USA drar sig ur INF-avtalet som förbjuder kort- och medeldistansmissiler. Detta efter att USA installerat sina anti-missil-missiler i Polen och Rumänien.

Nu säger SVT:s Erika Bjerström att Trump vill sätta press på Europa och få dem att förmå Ryssland att komma till förhandlingsbordet. Som om Trumps utspel vore en hjälp till Europa...

Vid Helsingforsmötet med Trump, i somras, markerade Putin att han vill förnya alla de avtal som riskerar att bli ogiltiga. Det är ju USA som motsatt sig förhandlingar.

Donald Trump vill dessutom rusta med fler kärnvapen – tills världen lugnar ner sig (?). Det beskedet gav han under måndagen 23 oktober efter att det kommit nya uppgifter om att han är beredd att dra sig ur Startavtalet om atomnedrustning.

Vem som ska hotas? ”Det är ett hot mot vem du vill. Det är ett hot mot Kina, det är ett hot mot Ryssland”, sade Donald Trump under måndagen.

USA:s nya säkerhetspolitiska doktrin Nuclear Posture Review (NPR), som presenterades i januari 2018, ökar risken för kärnvapenkrig. Lisbeth Gronlund, Senior forskare, och Co-director, vid Global Security Program, Union of Concerned Scientists säger att NPR att öka risken för kärnvapenkrig genom att bland annat:

* man breddat de omständigheter under vilka USA kan sätta in kärnvapen först.

* innebära en integration av kärnvapen med konventionella styrkor.

* Beslut om användning av kärnvapen flyttas längre ned i den militära beslutshierarkin.

USA har för närvarande 150 B61-bomber i fem Nato-länder, Belgien, Tyskland, Italien, Nederländerna och Turkiet. Även Nato har en aggressivare kärnvapenpolicy än tidigare.

I 15 Nato-länder har övningar skett med bruk av kärnvapen. Har detta skett i Sverige under Aurora 17?

Svenska medier rapporterar utan större oro eller diskussion om den nya doktrinen.

SVT skrev under rubriken ”USA:s nya kärnvapenpolicy: Smartare kärnvapen.”(?)

Washington Post reagerar dock: ”Trumps kärnpolitik tar oss tillbaka till det kalla kriget. NPR efterlyser en utvidgning av Amerikas kärnvapenarsenal.” Även New York Times reagerar: ”Nuclear Posture Review förespråkar kärnvapen mot cyberattack”

Så därför:

- Låt oss stärka arbetet för att bilda en mäktig opinion för att avskaffa kärnvapen i världen!

- Vem tror inte att minst 90 procent av jordens befolkning ställer sig bakom?

- Vi bör kräva att USA och Ryssland går i täten för kärnvapennedrustning!

- Sverige måste underteckna FN:s avtal om kärnvapenförbud nu!

Läs mer om