Den 21 december framfördes kritik mot Riksantikvarieämbetet i Gotlands Tidningar från Majvor Östergren som reportern talat med. Kritiken i citaten handlar dels om att Riksantikvarieämbetet inte löst in den silverskatt som innan jul fanns till försäljning på en auktionssajt och som sedan dess hamnat i Fornsalens ägo, dels att Riksantikvarieämbetet borde agera mot att den här typen av auktioner över huvud taget förekommer.
Riksantikvarieämbetet delar bedömningen att skatten är kulturhistoriskt värdefull men myndigheten hade inte något stöd i lagen för att lösa in skatten eftersom det bara är upphittaren, alltså den som hittar fornfynd i eller på marken, som är berättigad till inlösensersättning.
Den person som lämnade in skatten är enligt egen utsago inte upphittaren och därmed kan ingen inlösen ske. Beslutet om att inte lösa in fynden är inte kopplat till det kulturhistoriska värdet på skatten utan handlar om hur lagstiftningen är utformad.
Vi tycker att det är positivt att fynden i fortsättningen kommer att kunna visas av Fornsalen.
När det gäller försäljning av kulturföremål arbetar Riksantikvarieämbetet bland annat med informationsspridning. Vi har en dialog med kulturdepartementet kring de här frågorna och vid olika tillfällen har vi också haft dialog med företrädare för auktions- och antikvitetsbranschen kring riskerna med att utbjudna kulturföremål kan vara plundrade. Myndigheten kan däremot inte förbjuda en enskild auktionssajt att saluföra kulturföremål.