För några veckor sedan var det samtal kring Nato på Almedalsbiblioteket. Sex deltagare talade för och emot ett medlemskap i Nato. Eva Bofride och en och annan har därefter haft synpunkter på panelsamtalet. Samtidigt dök debattartiklar upp i GT som handlade om vad de lokala centerpartisterna bland annat diskuterat i frågan. De hade distriktsmöte som bland annat tog upp inställningen till Nato.
Det gladde mig att det fanns centerpartister som inom centerorganisationen fortfarande kämpar för alliansfriheten. De har en stolt tradition att försvara. Tidigare har Centern alltid stått för alliansfrihet och neutralitet. Även Eva Bofride vill dra en lans för att vi ska stanna utanför alliansen, även om hon inte tror att saklighet utanför ”mainstream” pressen är något att lita på. Jag hoppas hon som valbar centerpartist kommer att aktivt jobba för alliansfrihet. Karl-Johan Boberg, också Centern, frågar i GT: ”Hur ska vi försvara oss?” Han tror att Gotland och Sveriges fred kan byggas med krigsalliansen.
Kan man hoppas att Centerpartiets folkvalda som tror på alliansfrihet orkar stå upp för det när partipiskan viner. I höst vill nuvarande utrikesministern att ratificering av FN:s kärnvapenresolution antas av Sveriges riksdag. Kommer då centerpartister tillsammans med de röd-gröna göra gemensam sak, röstar för resolutionen? Vi får nog anledning att syna allasammans i sömmarna när det gäller detta. Frågan är också, kommer socialdemokraterna mangrant ställa upp på Margots förslag? En ratificering skulle kunna innebära att Nato inte längre är så intresserade av svenskt medlemskap.
Sverige har tillsammans med 122 stater antagit en resolution i FN för att världen ska avskaffa och förbjuda kärnvapen och bli fredligare.
För vi kan både vara alliansfria, neutrala och ha samarbete militärt med EU.
En Sifo-undersökning före jul 2017 visade att nio av tio svenskar vill att Sverige ratificerar/skriver på FN:s avtal om kärnvapenförbud.
Rödgröna väljare är 94 procent för undertecknandet. Bland borgerliga vill 80 procent att Sverige skriver på, flest i Centerpartiet (87 procent).
Många inom svensk folkrörelse har försök att göra skillnad vad gäller fred och kärnvapen.
Att ratificera kärnvapenresolutionen, kommer bli en bli en het fråga i valet. Vi måste fråga våra riksdagsmän och kommunpolitiker hur de tänker rösta och där efter ta ställning till om de är värda våra röster! ”Kommer du som vald politiker rösta för eller emot kärnvapennedrustning?” Den frågan är viktig i valet 2018!