Rättvisa skatter, Stenbom

Gotland2011-09-23 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommentar till Rose-Marie Stenboms insändare 20/9.

Om en sak kan jag och Stenbom vara överens: momssänkningen i restaurangbranschen på 5,3 miljarder kronor är pengar som skulle kunna användas på ett bättre sätt.

Regeringens höstbudget är försiktig. Men Sveriges ekonomi är starkast i Europa, där övriga länder tvingas till nedskärningar. I regeringens budget finns det två vinnare: barnfamiljerna (höjda bostadsbidrag) och "fattigpensionärerna, främst kvinnor".

Vad som stör mig är att Stenbom på sant sossevis skriver: "Visst finns det plats för Håkan Juholts planerade skattehöjningar... ett rättvisare skattesystem".

Tack så mycket. Skattehöjningar innebär alltså rättvisa. Pyttsan, ett par vänner till mig, som alltid röstat på Socialdemokraterna, valde något av allianspartierna i valet 2010. Varför? Jo, jobbskattesänkningarna hade gett dem en trettonde månadslön.

Och när det gäller "rättvisa skatter" kan det vara värt att berätta något om Pomperipossa-debatten i Expressen 1975. Astrid Lindgren, barnboksförfattare och Socialdemokrat i hela sitt liv, upptäckte att hon fick betala 102 procent i skatt. I en tydlig allegori berättas historien om Pomperipossa som i ett rike långt borta skriver böcker för barn, men trots att hon jobbar och sliter får hon bara 5 000 kronor om året kvar att leva på. I förbifarten nämner Lindgren att man kan sänka sin skatt genom att köpa hus med stora skulder. Det var ett nålstick mot Sveriges dåvarande finansminister Gunnar Sträng (S-ikon) som just hade gjort det och kunde därför, trots att han var höginkomsttagare, betala en låg summa i skatt det året.

I riksdagen läste moderaternas partiledare Gösta Bohman upp sagan i talarstolen. På det svarade Sträng att Lindgrens inlägg i skattedebatten röjde "djup osakkunskap" om skattesystemet. "Men det begär vi ju inte att Astrid Lindgren ska klara". Lindgren svarade i radio dagen efter: "Men jag begär att Gunnar Sträng ska klara det. Om det är någon som har räknat fel så är det Riksskatteverket, för det är från dem jag fått siffrorna. Sträng kan berätta sagor, men räkna kan han tydligen inte. Vi borde nog byta jobb han och jag."

Trots detta förblev hon Socialdemokratisk sympatisör hela sitt liv, vilket visas i ett brev till Ingvar Carlsson.

Till sist ett råd till Stenbom: Sluta upp med att använda utslitna ord som rättvisa och solidaritet om du inte kan förklara var orden innebär. I annat fall framstår de som bla, bla, bla.

Läs mer om