Reaktioner på stängningarna av Haimaboendena

Gotland2018-01-01 15:06
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Dagen innan julavslutningen på Fårösundsskolan kommer beskedet att regionen avvecklar våra tre Haimaboenden.

Inget boende kommer att bli kvar och alla flyttas till Visby. När boendena skulle öppnas i Fårösund så informerades vi av socialchefen Marika Gardell att man ville sprida på boendena över Gotland för att undvika att alla ensamkommande klumpar ihop sig på ett ställe.

Vi har full förståelse för att regionen måste dra ner på boenden då de ensamkommande minskat kraftigt i antal men önskar att åtminstone ett boende blir kvar i Fårösund fram till sommarlovet.

Haima Öst har ett hyreskontrakt på tre år som förlängs med tre år om det inte sägs upp, den förlängningen har precis börjat gälla. Varför har den inte sagts upp? Hur går det ihop? Då nedläggningen beror på att hålla budget? Haima Norr har sagts upp men regionen fortsätter att betala och har kvar lokalerna till september 2018.

Fårösundsskolan har fått mycket positiv respons för sitt arbete med integration och engagemang i arbetet med de ensamkommande. Fem Haimaelever går i en integrerad 9:onde klass med en mycket god stämning.

I klassen går också flera som fyllt 18 år och som bor i privata boenden och som själva har valt att bo kvar i Fårösund.

Killarna spelar fotboll i Fårösund och går till fritidsgården. Att säga att de flesta har sina fritidsintressen i Visby är inte sant.

Alla fem högstadieelever vill stanna i Fårösund och kunna gå ur 9:an med sina kamrater och reaktionerna i går var starka.

Sen finns det killar som går på gymnasiet och önskar flytta till Visby.

En konsekvensanalys är gjord. Har hänsyn då tagits till anställda lärare? Till vad det innebär för fritidsgårdens verksamhet?

Och killarna det berör har inte kommit till tals. Innefattar inte en konsekvensanalys vad det innebär för dem?

Vi pratar om killar som lever i en oerhört smärtsam process. De flesta har stora sömnsvårigheter, är rädda för hur framtiden kommer att bli.

För dem är tryggheten skolan med mentorer och klasskamrater, fotbollen, fritidsgården och andra vuxna som bryr sig i Fårösund.

Är det rimligt att rycka upp dem från det? Följer vi socialtjänstlagen och barnkonventionen då?

Visst är det viktigt att hålla budget men vad kommer det att kosta i framtiden? Trasiga människor kostar samhället ofantliga summor.

Och vad blir summan vi sparar i slutänden? Lokaler fortsätter kosta, personal ska erbjudas annat med mera. Och vad säger vi till våra svenska elever? Och vad lär vi dem om integration?

Vågar man knyta band till varandra då det från ena dagen till den andra kan klippas? Hur ska vi förklara för dem att den mänskliga aspekten helt saknar betydelse?

Läs mer om