Region Gotland är dess medarbetare

Gotland2017-11-17 10:33
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den viktigaste resursen i Region Gotlands verksamheter är medarbetarna. Utan dem blir det ingen välfärd. Ingen lär barnen att läsa. Ingen beviljar bygglov. Ingen kan ge behandling till den som är sjuk.

Vi behöver säkerställa resurser för goda förutsättningar för alla medarbetare och chefer.

Som en del i detta förstärker vi löneökningar och insatser för att rekrytera, behålla och utveckla medarbetare till 100 miljoner kronor för 2018 och ytterligare 100 miljoner 2019.

En viktig del i detta är också arbetet för jämställda löner som den rödgröna majoriteten fortsätter prioritera även 2018.

En av de största utmaningarna för Gotland framöver är brist på arbetskraft med rätt kompetens. Vi blir färre i arbetsför ålder i förhållande till ett ökat antal barn och äldre.

De kommande tio åren kommer cirka 1 000 av Region Gotlands medarbetare gå i pension. Det innebär stora rekryteringsbehov. Situationen är likartad i hela landet och det ställer stora krav på Region Gotland att vara en arbetsgivare dit människor söker sig, där personalen trivs, utvecklas och vill stanna kvar.

Samtidigt har Region Gotland många intressanta områden där vi har möjlighet att ligga långt fram. Våra unika förutsättningar som region, kommun och landsting ger möjlighet till förstärkt samverkan och helhetssyn mellan olika delar inom regionen samt med näringsliv, utvecklings- och intresseorganisationer.

Detta är en styrka att bygga vidare på.

Nytillskottet på arbetsmarknaden består förstås av inflyttade och unga men också av nyanlända. Det ger oss nya möjligheter, ny kunskap och nya medborgare.

Deras kunskaper och erfarenheter är en viktig resurs.

Vi intensifierar därför insatserna för att Region Gotlands arbetsplatser ska bli bättre på inkluderande arbetssätt där många olika kompetenser tas till vara.

Medarbetare i Region Gotland ska trivas, må bra samt ha en arbetsmiljö och arbetssituation som ger tillfredsställelse och förutsättningar för ett långt, friskt och hållbart arbetsliv. Trenden för sjukfrånvaro har varit oroande med cirka 6 procent och inom vissa enheter över 10 procent.

Under 2017 har sjuktalen dock börjat minska. Genom aktivt och förebyggande arbete för friska medarbetare kan vi också minska våra kostnader och skapa förutsättningar för än bättre kvalitet.

Målet är att minska Region Gotlands sjuktal till 4,5 procent år 2020.

Vårt mål i den rödgröna majoriteten är att Region Gotland ska vara en än mer attraktiv arbetsgivare där medarbetare trivs, mår bra och kan utvecklas.

Läs mer om