Regionen förvärrade lärarbrist

Gotland2017-07-04 11:21
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Lärarbristen på Gotland är värre än någonsin. Antalet lediga lärartjänster i grundskolan har ökat jämfört med 2016. Nu krävs krafttag för att säkra tillgången på behöriga och legitimerade lärare.

Gotlands län står inför stora utmaningar med att anställa lärare. Lärarnas Riksförbund har sammanställt Arbetsförmedlingens statistik som visar att de lediga tjänsterna i grundskolan på Gotland, under perioden januari-maj, har ökat med 52 procent.

Det är tyvärr inte ett förvånande resultat. Region Gotlands hantering av lärarlönelyftet och fördelning av förstelärartjänster kan ses som en förklaring till att ett 40-tal lärare har sagt upp sig från sina tjänster vid terminsslutet. Lärarnas Riksförbund på Gotland genomförde en enkät bland medlemmarna i december 2016, när lärarlönelyftet var fördelat. Resultatet visade tydligt att arbetsgivarens fördelningsmodell hade orsakat stora problem på många skolor. Detta var uppfattningen hos lärare oavsett om man hade fått ta del av lönelyftet, eller inte. 95 procent av lärarna upplevde negativa konsekvenser beträffande arbetsglädje och arbetsmiljö. Trots dessa alarmerande siffror och upprepade påstötningar från Lärarnas Riksförbund, har arbetsgivaren inte agerat för att rädda situationen.

Lärarnas Riksförbund undersökte 2016 hur kommunerna sköter sin resursfördelning till skolan och där placerar sig Gotland på plats 221 av Sveriges 290 kommuner vad gäller resursfördelning. Det finns omfattande problem med både lärartäthet och att andelen av resurserna som faktiskt går till själva undervisningen är liten. Gotland förtjänar bättre!

Nu krävs långsiktiga åtgärder från Region Gotland. Ett första viktigt steg är att upprätta en kompetensförsörjningsplan med konkreta åtgärder för att säkerställa tillgången på behöriga och legitimerade lärare. Men när det gäller finansieringen så är det uppenbart att regionen inte klarar detta på egen hand.

Om läraryrkets attraktionskraft ska kunna stärkas och Gotland ha möjligheten att rekrytera lärare så krävs en nationell finansiering av Gotlands skolor. Eleverna på Gotland kan inte vänta! Lönerna måste höjas och arbetsvillkoren måste förbättras. Därför är det av största vikt att Region Gotland tillstyrker Skolkommissionens förslag om nationell finansiering i sitt remissvar så att alla elever kan få en likvärdig utbildning.

Vad vill våra ansvariga politiker Brittis Benzler (V) och Saga Carlgren (V) göra åt denna akuta situation?