Rekordår för Swedish Meats på Gotland!
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det kunde vi läsa den 10 mars 2005. Den framtiden blev inte långvarig. Är besviken och arg över nedläggningen av styckningen på Visbyslakteriet. Har arbetat vid Swedish Meats i 35 år. Under åren har det varit GAF, Farmek och idag Swedish Meats. Vi arbetare var glada åt det moderna slakteriet som byggdes 1979. Där gavs det många nya arbetstillfällen. Under åren har många arbetslösa ungdomar fått sommarjobb.
Det har varit kämpigt, men vi har alla arbetat för det fina gotländska kött som slaktats och styckats på ön. Vi har alltid framhållit att det gotländska köttet skulle ha ett eget varumärke. Under de senaste åren har det sagts att slakteriet kommer bli en slaktstation. Det har också sagts, blir det en slaktstation är det bara en tidsfråga innan hela Visby slakteriet läggs ner.
Idag tror jag på det sistnämnda.
Det känns otroligt att snart halva slakteriet står tomt. Lokaler till ingen nytta. Vad kostar det? Swedish Meats har nu satsat 18 miljoner i sin polska anläggning dit begagnade förpackningslinjer från Sverige flyttats och inom ett år skall en ny styckningsanläggning stå klar där. Undrar om det är de gotländska styckningsinventarierna som kommer att flyttas dit?
Jag blir arg över att se många yrkesskickliga arbetskamrater bli arbetslösa. Tyvärr är det inte bara styckarna som blir arbetslösa. Utan ett flertal avdelningar bland annat min kommer att försvinna och med dom personalen.
Angående Gunvor Berglunds uttalande i radio och press var det ett slag i ansiktet för oss alla. Nu är det dags för gotlands bönder och oss gotlänningar att reagera och även agera. Varför skall vi betala med arbetslöshet på Gotland på grund av minskning av slaktdjur på fastlandet.
Efter en skön varm sommar gick vi glada till arbetet med nya krafter inför hösten, men snabbt försvann den känslan och glädjen till en oro inför att bli arbetslös.