När Sveriges jägare bedriver viltvård gynnar det många fler arter än dem som jagas. Jaktjournalen har sedan 15 år redovisat och uppmuntrat det viltvårdsarbete som våra duktiga läsare och jägare utför. Ett arbete som jägare, ornitologer och djurvänner har stor nytta av.
När Rovdjurskampanjen inleddes intervjuade Jaktjournalen professor emeritus Widar Marcström, om hans erfarenheter från rovdjursforskningen på Norrbottensöarna Rånön och Bergön. Widar kunde efter åtta års forskning och intensiv jakt på öarna slå fast vikten av att hålla efter våra små rovdjur. Widars visdomsord och råd till landets rovdjursjägare och viltvårdare var vikten av uthållighet.
En rovdjursjägare och viltvårdare måste vara långsiktig och jobba med jakten år ut och år in för att det ska ge resultat bland småviltet. Våra små rovdjur tar aldrig paus eller sabbatsår och ett förlorat år märks omgående på annat vilt.
Jaktjournalen har valt att under alla år uppmärksamma de jägare som arbetar i det tysta och utför stora insatser för landets vilt. Det är inte bara jaktbara viltarter som gynnas. Tvärtom, mängder av fridlysta och sällsynta arter får en chans att klara sig när jägarna håller efter våra små rovdjur.
Ett bra exempel är de jägare och ornitologer som samarbetade i Stockholms skärgård för att rädda skärgårdens fågelliv som var på väg att utrotas på grund av minkens härjningar. Mården är ett annat exempel på ett rovdjur som bland annat tar ugglor och hackspettar när de valt att övernatta i någon trädhåla. Mården är även expert på att röva fågelägg.
Listan kan göras lång på den nytta jägarna gör när de håller efter räv och grävling. För att inte tala om nötskrikan som är en otroligt effektiv, och för många en osynlig, predator som gör stor skada när den rövar fågelbon i skydd av storskogen.
De som kritiserar viltvård glömmer ofta att berätta hur viktig jägarnas insats är för mängder av icke jaktbara viltarter, speciellt fridlysta och sällsynta fågelarter. Rovdjuren gör ingen skillnad på lovligt vilt, fridlyst eller mycket sällsynta fåglar. Rovdjuren dödar allt vilt de har möjlighet till under hela året.
Jägarna har till skillnad från rovdjuren en jakttabell att hålla sig till och jaktbara viltarter har alla en jakttid som är fastställd i samråd med landets djurskyddsorganisationer. Jaktkritikerna skriver att jägarna utarmar naturen.
Vi vet att jägarna viltvårdsarbete stärker viltstammar och ger fridlysta och sällsynta fågelarter en chans att föröka sig och överleva. Jakt och viltvård går hand i hand och jägarna är ofta de största naturvännerna.