S värnar monopolet

Gotland2017-09-20 17:18
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Gårdsförsäljning av alkohol är återigen på tapeten. Det har under sommaren som gått lyfts av både företrädare för branschen, och inte minst av politiska förespråkare, däribland Jesper Skalberg Karlsson (M).

Förslaget om att låta producenter sälja någon enstaka flaska vin eller öl till besökare låter säkert tilltalande. Men det Skalberg Karlsson med flera föreslår är tyvärr inte praktiskt genomförbart.

Skalberg Karlsson menar till exempel att lokala producenter skulle kunna bli ombud för Systembolaget, så att gårdsförsäljningen inte hotar Sveriges ansvarsfulla alkoholpolitik. Systembolagets ombud får dock varken lagerhålla eller marknadsföra några produkter, det skulle strida mot kravet på icke-diskriminering.

Ivrare för gårdsförsäljning framhåller gärna gårdsförsäljning fungerar i Finland, och därför borde fungera även i Sverige. Det stämmer inte. I Finland förekommer gårdsförsäljning av bär- och fruktviner som är tillverkade av bär och frukt som odlats över 60:e breddgraden.

Deras ”gårdar” säljer varken vin gjort på vindruvor, öl eller sprit. För några år sedan ville Finland utöka gårdsförsäljningen till att även omfatta bär- och fruktlikörer, men var tvungna att dra tillbaka förslaget efter kritik från EU-kommissionen.

Saken är den att Sverige kan bibehålla alkoholmonopolet av folkhälsoskäl, så länge det inte innebär positiv särbehandling av svenska företag framför företag från övriga EU. Om Sverige diskriminerar kommer EU inte låta Sverige behålla monopolet.

Det vet Moderaterna naturligtvis – de är i grunden mot monopol och förespråkade Systembolagets avskaffande ända tills de behövde komma överens med de andra allianspartierna inför valet 2006.

Nu försöker de använda gårdsförsäljningsfrågan för att bakvägen avskaffa monopolet. Det borde Skalberg Karlsson (M) vara ärlig med inför sina väljare, och dito branschföreträdare gentemot konsument – så att alternativen i svensk politik blir tydliga.

En ansvarsfull alkoholpolitik som håller konsumtionen och därmed alkoholskadorna nere, eller att tillåta alla alkoholproducenter att sälja direkt vid dörren?

Det är nämligen inte möjligt att få både och. För en socialdemokrat är svaret enkelt: politiken ska ifråga om alkoholpolitik prioritera de utsatta – de barn och familjer som far illa av alkoholberoende och missbruk. Därmed bör Sverige också fortsätta föra en ansvarsfull alkoholpolitik, som också historiskt tjänat oss mycket väl.

Läs mer om