Under 2017 fick Gotland totalt 359 nya företag. Men sju av tio svenskar anser att regeringen borde göra mer för att fler ska starta och driva företag. Det visar en ny undersökning som Sifo genomfört inför valet 2018, på uppdrag av Visma. Det är en tydlig signal till landets politiker.
Fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag. Samtidigt föll nyföretagandet i fjol, för första gången sedan 2013. En ambitiös företagarpolitik måste därför vara en prioriterad fråga i valet. Att göra det enkelt att starta, driva och utveckla företag är viktigt för hela Sverige.
Vi vet att många svenskar drömmer om småföretagslivet. Potentialen är alltså enorm, men många avstår från eget företag. De vanligaste skälen är oro för ekonomisk otrygghet och krångliga regler.
Hur ska då Sverige få fler nya och välmående företag? Här är våra viktigaste konkreta förslag till riksdag och regering:
1. Skapa en ny företagsform mellan enskild firma och aktiebolag. En företagsstart i en enskild firma som inte går som planerat kan skjuta privatekonomin i sank för lång tid framöver. Det avskräcker många som drömmer om företag. Den risken finns inte i aktiebolag på samma sätt, men där är i stället kravet på 50 000 kronor i aktiekapital ett stort hinder.
2. Se över trygghetssystemen för de allra minsta företagen. Välmående företag bidrar till välfärden, men många företagare saknar tillräcklig egen trygghet. Det gör att alltför många inte vågar ta steget att bli företagare, även om affärsidén och de finansiella förutsättningarna är goda.
3. Se till att skolan utbildar för både arbets- och småföretagslivet samt att alla kommuner erbjuder gymnasieelever möjligheten att driva företag inom ramen för Ung Företagsamhet, UF. Elever som kommer i kontakt med UF och får prova på att driva företag i skolan startar i större utsträckning företag även senare i livet.
4. Underlätta generationsväxlingen genom att matcha seniora företagare med unga som kan driva deras verksamheter vidare. Det finns i dag 100 000 företag i Sverige som snart behöver nya ägare när de nuvarande går i pension. Om ingen tar över är risken att väl fungerande företag helt enkelt läggs ned.
Goda förutsättningar för företagande behövs för att Sverige ska fortsätta må bra. Så alla ni politiker som laddar för valrörelse: Lyssna på svenska folket som vill se vassare insatser för att vi ska få fler företag, och gör det till en viktig valfråga under 2018.