Så ska vi jobba internationellt

Gotland2017-11-13 13:16
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den revision av det internationella arbetet som skrivits om genomfördes innan Region Gotland antog den internationella strategi vi nu har. Tidigare var det internationella arbetet inte integrerat i våra verksamheter, inte känt av särskilt många och i det inte en del av ordinarie uppföljningsprocess. I den nya Internationella strategin gäller det omvända, helt enligt revisionens förslag.

Gotland har lång tradition av internationellt engagemang och har goda och väl upparbetade kontakter. Framförallt i området kring Östersjön men också med andra i EU och andra öar. Gotland är en del av en alltmer komplex värld. Våra verksamheter och uppdrag styrs av både nationell nivå OCH av EU. EU-mål och policys kring miljö, grön omställning, transporter, bränslen, naturskydd, arbetsmarknad, upphandling, blå- och gröna näringar som några exempel, påverkar Region Gotland och gotländska aktörer varje dag. Som liten region har vi att uppfylla samma krav på leverans som stora regioner. Det mest effektiva och resurssmarta är då att lära av och samverka med andra. Öar, som vi träffar inom Island Commission till exempel, har förhållanden liknande våra. Vi delar utmaningar som vattenbrist, elkablar till fastland och behov av spridd service. Samtidigt har vi lika goda förutsättningar för besöksnäring och för smart energi.

I framtagandet av strategin har vi noga utvärderat och valt var vi ska vara engagerade och utöver det ska vi bli flitigare i att använda EU-medel och utlysningar för sånt som gynnar Gotland. Vi kommer inte att arbeta mindre med internationella kontakter och projekt – tvärtom. EU-projekt tillför förutom kunskap också rena medel in i sånt som gynnar utveckling. I den gröna omställning vi ser nu är målen globala medan insatserna ska bekostas och genomföras lokalt. Då behöver vi EU-stimulans. Vi behöver trappa upp den delen. Med den nya Internationella strategin är uppdraget framåt alla nämnders och förvaltningars. Gotland konkurrerar på flera sätt med alla regioner i EU och i världen om både kompetens, investeringar, attraktion och nya medborgare. Ska vi stå oss måste vi också vara vassa. I kontakten med andra, när vi representerar vår ö och får berätta om sånt vi gör bra och samtidigt lär av andra som kan nåt vi inte kan – då gynnar det Gotlands attraktivitet, utveckling och tillväxt!

Läs mer om