Så stärker vi barnens rätt

Ska vi stärka barnens rätt, så krävs en rad genomgripande åtgärder, som kommer att ta tid att genomföra, skriver socialnämndens ordförande Håkan Ericsson (S).

Ska vi stärka barnens rätt, så krävs en rad genomgripande åtgärder, som kommer att ta tid att genomföra, skriver socialnämndens ordförande Håkan Ericsson (S).

Foto: Henrik Holmberg / TT

Gotland2018-05-21 13:39
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Från 2020 kommer Barnkonventionen att bli lag i Sverige. Det har den socialdemokratisk ledda regeringen föreslagit riksdagen och förslaget blir verklighet. Det innebär att alla kommuner och vi på Gotland måste förbereda oss och se över hur Barnkonventionens innehåll påverkar vår välfärd på Gotland.

Jag ser det som självklart att regionstyrelsen ger regionstyrelseförvaltningen i uppdrag att utarbeta en plan för hur Barnkonventionen som lag ska påverka regionens alla verksamheter med ett barnrättsperspektiv i centrum.

Jag hade förmånen att vara med på Barnrättsdagarna i Örebro för några veckor sedan och där framkom tydligt, att ska vi stärka barnens rätt, så krävs en rad genomgripande åtgärder, som kommer att ta tid att genomföra.

Efter de lärorika Barnrättsdagarna i Örebro är jag helt övertygad om att vi måste investera i några speciella områden för att kunna uppfylla Barnkonventionens krav.

I genomförandeplanen måste strategiskt viktiga förändringar anges, som förstärkningar av förskola och skola, fritidsgårdar och hur en föräldrautbildning kan bidra till bättre livsvillkor för barn och unga.

Särskilt fokus måste läggas på åtgärder för att bryta segregationen i boende och i skolan och minimering av barnfattigdomen. Vi måste också tillsammans med polisen ta krafttag för att bromsa narkotikamissbrukets utbredning bland unga, som är ett allvarligt hot mot de ungas fysiska och psykiska hälsa och mot det gotländska samhället.

Den kriminella narkotikahandel som växer även på Gotland är inte bara en polisiär fråga. Det är en uppgift för alla delar av samhället att agera, så att efterfrågan på knark minimeras.

Det görs genom att bland annat stärka föräldrarollen, värna skolans kvalitet och stärka de redan välfungerande och viktiga fritidsgårdarna.

En nyckelfaktor för att stärka barnens rätt till tryggt och stimulerande liv är föräldrarna. Alla föräldrar behöver råd och stöd i olika skeden i barnens åldrar.

Vi måste hitta fram till en föräldrautbildning som upplevs positiv och önskvärd av alla föräldrar, där de kan få råd och tips av professionella och varandra, så att de kan ge barn den uppväxt barn behöver.

För att ge bästa möjliga uppväxt för barnen måste också samhällsplaneringen motverka segregation i boende och i skolan. Och vi måste aktivt bekämpa barnfattigdomen på alla sätt.

Läs mer om