Serviceutbudsutredningen saknar visioner

Gotland2017-04-04 12:25
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Efter genomläsning av remissunderlaget för serviceutbudsutredningen och deltagande i dialogmöten har vi följande synpunkter: när besparingar planeras verkar det vara en reflex att det är landsbygden som ska avstå samhällsservice, trots att utredningen hela tiden hävdar det motsatta. Hur går detta ihop?

Ett större tryck på Visby driver upp priser på bostäder och skapar större behov av samhällsservice. Med en landsbygd som försummas och avlövas på service påskyndas den utvecklingen. Vill man ha den service man betalar skatt för tvingas man söka sig till Visby.

Var finns visionerna och den politiska viljan för HELA Gotland?

Landsbygden behöver inte konstgjord andning för att leva, den behöver bara slippa få benen undanslagna av politiska beslut. Här finns livskraft och entreprenörskap som kan blomma av egen kraft. om rätta förutsättningar ges:

• Avsätt attraktiv mark för bostäder på landsbygden för hyresrätter, seniorboende/trygghetsboende.

• Verka för att det finns barnomsorg på landsbygden då många där jobbar hemma på gården eller har offentliga/privata tjänster som kan skötas hemifrån pga. fibern.

• Verka för möjlighet att avskriva studielån för den som väljer att arbeta och bo på landsbygden samt för lägre arbetsgivaravgifter.

• Inrätta en ambulerande vårdcentral på ön som kan komplettera de fasta.

• Uppmuntra samåkning från glesbygden. Gör kollektivtrafiken mer flexibel med mindre bussar på linjer där färre reser.

• Istället för att lägga ner en landsbygdsskola skulle man kunna göra den till en attraktiv profilskola som kan locka stadsbor att sätta sina barn där.

• Varför ska alla regionens tjänstemän sitta på Wisborg? Flytta ut lite av den offentliga servicen utanför Visby. Nu finns det ju fiber överallt.

• Slå vakt om kultur och fritidsutbudet även på landsbygden.

Med detta skulle trycket på Visby minska och därmed kostnaderna för den utbyggnad av samhällsservice som annars skulle behövas.

Visbys existens förutsätter landsbygden, som är vital för livsmedelsförsörjningen. Närproducerad mat blir allt viktigare av miljöskäl. God självförsörjningsgrad och en hög servicenivå är här viktigare än i andra kommuner på grund av öläget. Vi har ju inga angränsande kommuner att samverka med.

Intentionerna i remissunderlaget måste motsvaras av handlingar som går i samma riktning, inte åt motsatt håll.

Människor måste kunna bo och leva på hela Gotland.

Läs mer om