Sjukvården måste förändras

Gotland2010-03-16 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Sjukvårdskrisen på Gotland beror på att pengarna är slut. Hur kan Jan Carlson eller någon annan ändra på det? Vi kan antingen öka intäkterna till sjukvården med skattehöjningar eller rationalisera organisationen. Många har åsikter men inga lösningar.
För mig handlar det om attitydförändring där politiker, medborgare och personal inser att samlade ansträngningar leder till stora gemensamma vinster. Som gotlänning kan man i större utsträckning ansvara för sin egen hälsa och sitt eget välbefinnande om inte för att botas från sjukdom, så åtminstone för att förebygga att sjukdom uppstår. Detta kallas egenvård.
Politikerna måste in i debatten om hur dagens och framtidens sjukvård ska se ut. Ni som uppdragsgivare måste våga ta ställning i frågor som rör vårdnivå och prioriteringar. Om ni inte anser er ha tillräckligt med sakkunskap för att kunna delta i debatten hur kan ni då tro att den gotländska befolkningen ska förstå och känna förtroende för de förändringar som pågår. Nej, valåret till trots huvudet ur sanden och sjung ut! Dessa frågor måste absolut tas upp på den politiska agendan det är både er skyldighet och ert ansvar som folkvalda politiker.
Vården för den gotländska befolkningen håller en hög nivå och att besparingar och nedskärningar skulle leda till direkt livsfara för gotlänningarna är en möjlig hypotes, men snarare en farhåga än ett faktum. Det är bra att man ser riskerna med förändringar, men det betyder inte att det måste bli sämre bara annorlunda. Precis som signaturen Eva menar, måste vi som personal börja förstå att ekonomi och underskott inte är någon annans problem för vem är någon annan? Det är vi, som på ett eller annat sätt måste betala när pengarna inte räcker och därför har vi i personalen också ett ansvar att försöka se möjligheterna och acceptera nödvändiga förändringar.

Jan Carlson har ingen lätt uppgift att omorganisera den gotländska sjukvården. Han har fattat en del tveksamma beslut men till hans försvar måste sägas att han har modet att ta i obekväma frågor. Styrningen av gotländsk sjukvård kan inte vara godtycklig, utan måste följa en gemensam riktning och det tycker jag att Carlson förstår. Vi är alla anställda av samma förvaltning och då borde vi också omfattas av samma villkor och regelverk.
Vi står inför stora förändringar inom den gotländska sjukvården och jag tror att vi lurar oss själva om vi inte förstår att detta bara är början. Det krävs en attitydförändring med fokus på ansvar. Vi medborgare måste bli medvetna om att vi har ett ansvar att sköta och värna vår hälsa. Politikerna ska se till att sjukvården gör rätt saker och få medborgarna att förstå att det inte är en fråga om liv eller död, men att ha rimliga förväntningar. Och vi anställda måste sluta referera till den grå massan, någon annan, och inse att det finns saker som även vi kan bidra med för att gå den nya hälso- och sjukvården till mötes.
Läs mer om