Jag kan konstatera att min pedagogiska förmåga inte är tillräcklig för att ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden ska förstå, eller så vill han inte.
Jag är övertygad om att belastningen på Visby lasaretts akutmottagning är hög i dag – trots att vi inte blivit fler på Gotland, de senaste 30 åren. Jag förstår att situationen är ansträngd men då måste man fråga sig varför:
– Missbrukarvården har det svårt och det finns ingen tillnyktringsenhet.
– Primärvården har stora problem med kontinuitet och kompetens. De satsningar som behövs har uteblivit.
Menar ordförande att borttagandet av Roma vårdcentral och upprepade stängningar av Klinte vårdcentral ska betraktas som satsningar? (Retorisk fråga.) Otillgängligheten gör att gotlänningar söker akuten eller ringer till någon av de olika ”telefonläkare” som poppar upp här och var. Detta ger ökade kostnader för utomlänsvården med 1 500 kronor per samtal.
– Ortopedpatienter skickas till Oskarshamn på grund av brist på vårdplatser.
Detta går också på utomlänskontot men inte heller det är att betrakta som kvalificerad specialistvård.
– Bristen på vårdplatser gör också den att akutmottagningen får stas i systemet och returerna blir onödigt många. Här lider verkligen patienterna, förutom de ökade kostnaderna.
– Verksamheterna saknar dialog och mål från ledningen. Det ska finnas tydliga kvalitetsmål men också produktionsmål och kostnader nedbrutna till åtgärder, exempelvis antalet höftledsoperationer per år och kostnaden för var och en.
Gotland har Sveriges dyraste specialistsjukvård (Visby lasarett) och bland de billigaste vad gäller primärvård. I ett övergångsskede kommer den totala kostnaden öka men på sikt så kommer gotlänningarna att må bättre och kostnaderna för sjukvården totalt att minska.
Insatser som innebär att akutmottagningen byggs ut kommer att leda till att situationen förvärras och patienterna söker än mer till Visby lasarett. Sjukvården är komplex men allt hänger ihop i ”vårdkedjan”. Följ den och sätt in åtgärder tidigt så förändras också sökmönster och kostnadsökningarna uteblir.
Bygg inte en större akutmottagning utan växla upp vårdcentralerna med exempelvis en ”lättakut” i Hemse med möjlighet till röntgen av olika skelettskador och till behandling. Det är rätt satsningar!