Medicinsk kunskap är under ständig utveckling. Fler specialistområden kräver bredare kompetens av samtlig personal inom sjukvården.
I en intervju i P4 Radio Gotland 17/12-2018, berättar Helena Ekdahl om att inlärningstempot på sjuksköterskeutbildningen var för högt vilket fick henne att avsluta sina studier efter termin två. Jag läser själv samma program.
Trots att jag tidigare studerat på universitet kan jag medge att sjuksköterskeprogrammet är en svår utbildning. Praktisk kunskap vävs samman med teoretiska studier. Bitvis är dessa svåra att balansera. Sjuksköterskeprogrammet är dock en heltidsutbildning på universitetsnivå, tillhandahållen av Uppsala Universitet, ett av Sveriges mest prestigefyllda universitet som har en gedigen tradition av att utbilda medicinsk personal.
Helena uttrycker att utbildningen på Campus Gotland blir svårare eftersom lärare inte finns på plats. Seminarier hålls via videolänk med Uppsala där studenterna från Gotland är delaktiga via mikrofon. En seminarieform som enligt mig till största delen fungerar bra förutom enstaka tekniska missöden.
Utbildningar på högre nivå ställer högre krav på studentens eget engagemang samt ansvar för att planera och förvärva kunskap. Sjuksköterskeyrket är ett legitimationsyrke som kräver hög kompetens och snabba, korrekta bedömningar. Utbildningen bör anpassas därefter.
Höga utbildningskrav med en inbyggd kontinuerlig kontroll av kunskapsinhämtning (i form av spärregler) säkerställer att samtliga blivande sjuksköterskor får möjlighet att tillgodogöra sig alla utbildningsmoment med de nödvändiga grundkunskaperna som krävs. Till syvende och sist skapar det rådande systemet bättre sjuksköterskor med bredare kunskap!