Skjut inte över ansvaret på oppositionen
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det är du ,Björn Jansson och inte jag, som gör det lätt för dig i argumentationen om SON:s stora underskott, när du nu försöker skjuta över ansvaret på oppositionen.
Visst är det så att hela nämnden har ett ansvar, men huvudansvaret måste väl ändå ligga på den sittande majoriteten med dig som ordförande eller hur?
Om allt var bättre förr kan väl diskuteras, men jag vidhåller att den organisation vi hade med en beställarnämnd och en utförarstyrelse gav ett betydligt bättre resultat. Vi lyckades under det år vi var verksamma genom kraftfulla åtgärder minska underskottet från 65milj kr till 14 milj. kr. Det går hellre inte att komma ifrån att underskottet under din ledning (eller brist på sådan) har ökat till 53 milj. kr.
Det går hellre inte att komma ifrån, att större delen av detta stora underskott var kända vid årets början, t.ex. var prognosen för ökningen av hemtjänsttimmarna allt kända under december 2003 och att det fanns ett stort inbyggt underskott inom Omsorgen av Funktionshindrade. Den första prognosen som kom från Gotlands Vård och Omsorg pekade på ett underskott på ca. 48 milj. kr. och borde ha lett till ett kraftfullt agerande från dig som ordförande. Men istället föredrog du att helt fokusera på beställarorganisationen och lämnade därmed hela GVO utan politisk styrning. Varför kan man fråga? För det var just där som kraftfulla åtgärder borde ha satts in.
Några av de besparingar som beslöts om, t.ex. avveckling av några särskilda boenden, så ifrågasatte vi från oppositionen om man verkligen kunde räkna in det som en besparing under 2004, då det saknades omställningspengar för detta.
Ett annat exempel är sjuksköterskorna. Där togs halva budgeten bort, men det gick inte att minska tjänsterna i samma omfattning.
Vad jag nu tycks kunna se, är ett långsamt återgående till en anslagsfinansiering av verksamheterna och den tror jag inte att socialdemokraterna behärskar.
Det gav den tidigare perioden av s-styre ett klart och tydligt besked om. Aldrig har det kommunala underskottet varit så stort som under denna period.
När det gäller den framtida organisationen, om det skall vara en eller två nämnder och förvaltningar, så är det helt beroende på hur ni i majoriteten kan komma till rätta med ekonomin under resten av mandatperioden.
Det har varit många omorganisationer under en kort period, så nu kan det behövas arbetsro för personalen.
Så kan vi förena ett beställar- utföraresystem och inte återgå till anslagsfinansiering, så är åtminstone jag beredd att pröva och se hur det kommer att fungera.