Den skenande rådjursstammen på Gotland är ett stort problem. Det påverkar skog, människor och miljö negativt. Därför kommer Skogsstyrelsen framöver att lyfta problematiken i de samverkansorgan som hanterar frågan. Samtidigt finns en rad åtgärder som skogsägaren och jägaren kan sätta igång med redan nu för att minska skadorna.
Lokala medier har på senare tid rapporterat om de skador som den ökande rådjursstammen orsakar på ön. Skogsägare vittnar om stora skador på planteringarna och det har framförts krav på att kraftigt öka avskjutningen.
Skogsstyrelsen håller med om att den kraftigt ökande rådjursstammen är ett problem på flera områden. Med en större rådjursstam ökar risken för skogsskador. En planta klarar normalt sett en betesskada från ett rådjur, även om det kan ge skador i framtiden. Men om det blir upprepade skador har den svårt att återhämta sig.
Gran är tåligare mot viltbete än tallen, men är i princip inte ett alternativ på Gotland på grund av den magra jorden. Skogsägare som får sin föryngring spolierad drabbas därför av kostnader och merarbete.
En ökad stam gör också att risken för viltolyckor ökar i trafiken. Sedan 2011 har antalet trafikolyckor med rådjur ökat med över 500 procent,enligt polisens statistik.
Vilka följder den ökande rådjursstammen har för ön måste studeras mer noggrant
Därför kommer Skogsstyrelsen att lyfta rådjursproblematiken på Gotland med de aktörer som är berörda för att inte dagens situation ska bli permanent, bland annat i samband med de skogsexkursioner som arrangeras på ön. Men redan nu måste både skogsägare och jägare på Gotland förhålla sig till de nya förutsättningarna. Och agera.
Sedan tidigare har Skogsstyrelsen tillsammans med Svenska Jägareförbundet tagit fram tips för att minska skadorna på Gotland.:
- Titta över plantskogarna under vårvinter innan lövsprickning för att tidigt kunna bromsa skadorna.
- Sök en dialog med jägarna i området och samverka över jaktmarksgränserna.
- Överväg att viltskyddsbehandla plantorna. Gärna under sen höst och upprepa hösten därpå.
- Vid röjning, spara trädslag som viltet tycker om att beta: rönn, asp, ek, sälg och oxel.
Om skogsägare hjälps åt över större områden och samverkar med jägare och andra aktörer, kan skadorna begränsas. Detta skapar i sin tur bättre förutsättningar för skoglig föryngring samt högre virkesvärde i framtiden. Skogsstyrelsen kommer att ta sitt ansvar för att bidra till den utvecklingen.