Jag vill gärna förtydliga vad jag menade med min insändare En skola i världsklass. Jag vill att landsbygdens barn skall ha lika bra skolor som barnen som går i skolor i Visby. Jag skrev en gång en insändare att landsbygden ska ha de bästa skolorna och de bästa affärerna. (För att locka folk till landsbygden och behålla dem som bor där) Att vi erbjuder skolor i världsklass.
Vad krävs för att en skola ska vara bra? Enligt min uppfattning behöver en F-6 skola ha minst 200 elever. Varför då? Jo, för att det ska finnas tillräckligt många kompisar så att alla kan få en eller flera nära vänner. Att det ska vara möjligt att spela lagsporter, sätta upp teaterföreställningar, kanske ha en skolorkester. Barn behöver träffa många olika människor. Mångfald föder kreativitet, lust och glädje.
Att skolan ska få tillräckligt med skolpeng, så att man inte bara håller näsan över vattenytan, utan att man har råd att satsa lite extra på elever och lärare. Att rektor kan använda sin tid till att leda den pedagogiska verksamheten och inte hela tiden kämpa med att budgeten inte räcker till. Lärare och elever behöver lugn och ro. De kan inte varje år bli utsatta för hot om besparingar och nedläggning. Skolorna kan inte stå och falla med att en eller två familjer flyttar eller att budgeten ständigt är för knapp.
Lärarna ska ha en stimulerande arbetsmiljö där de kan arbeta i arbetslag, vid behov dela in eleverna i små och stora grupper. Lärarna ska ha möjlighet till fortbildning, kunna forska och utveckla verksamheten. Ha olika utvecklingsuppdrag. Alla lärare skall kunna sitt eller sina ämnen genom att man har de högskolepoäng som krävs i den nya Skollagen.
De skolor som är mest populära på Gotland på grund av sitt goda rykte och goda resultat är de två största skolorna i Visby. Lyckåkerskolan och Solbergaskolan. Min tro är att barn har samma behov oavsett var de bor. Barnen på landsbygden borde ges samma möjligheter som barnen i stan. För att så ska bli fallet behöver skolorna slås ihop för att bli större. Våra politiker måste fatta långsiktiga beslut som håller över tid. När jag skriver landsbygdskramare menar jag att politikerna bryr sig mer om bygden i sig, än att säkra skolornas kvalitet för eleverna. Mina tre barn har gått i en landsbygdskola med 90 elever från förskoleklass till år 9 i Hälsingland och i Levide skola med cirka 40 elever. Det var tufft socialt med för få jämnåriga kamrater även om många av lärarna var mycket kompetenta.
Jag skriver mina insändare för att jag brinner för att barn och unga ska få de bästa förutsättningarna för att få ett så bra liv som möjligt. Jag önskar att det vore lite högre till tak här på ön, så att det inte bara finns en åsikt i taget. Det är när vi bryter åsikter mot varandra som samtalet kan komma vidare. Har vi ett gott uppsåt kan vi också våga stå med våra namn. I Sverige har vi en grundlagsskyddad yttrandefrihet som gäller alla medborgare.