Skolan är viktig för hela Gotland!

Gotland2009-12-04 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Både Eva Bofride och Håkan Ericsson har engagerat skrivit i GT om betydelsen av en bra skola på Gotland. Ett engagemang och en debatt som är jätteviktig för utvecklingen av skolverksamheten.
Det finns egentligen inga skarpa åsiktsskillnader mellan de politiska blocken i Sverige, om att det ska finnas privata alternativ till den kommunala skolan. Friskolorna på Gotland är inga elitskolor. Konkurrens kan leda till ökad kvalitet. Det är inte vem som är skolhuvudman som är problemet, problemet är att vi har för många små skolenheter för att pengarna ska räcka till.
Översynen "Skola Gotland 2008" var en ambitiös satsning från barn- och utbildningsförvaltningen/BUF och nämnden/BUN för att planera för en bra lärmiljö för alla elever på hela Gotland. BUF inventerade antalet barn/elever, såg på befolkningsprognoser, skolornas geografiska spridning över hela ön med mera. En omfattande turné genomfördes i alla skolområden och dialog fördes med alla berörda grupper för att få fram ett så bra och förankrat besluts- och planeringsunderlag som möjligt.
Tyvärr fullföljde inte BUN den långsiktiga planeringen av skolverksamheten. Makten att bestämma var friskolor ska få etablera sig och ligga geografiskt bestäms slutgiltigt av Skolverket. Kommunen kan dock bestämma över sina egna skolors antal och geografiska placering.
Eva Bofride skriver att skolorna ska ha bra kvalitet och vara en bra arbetsplats för lärarna och att det inte är ett självändamål att hålla kvar skolor som inte uppfyller detta.
När skolor slagits samman på ön har huvudskälet varit att elevgrupperna varit för små och ekonomin inte gått ihop. Utvärdering av kvaliteten och hur eleverna och lärarna har uppfattat sin arbetsplats har skett efter att skolor har slagits samman. Resultatet av en av nämnden beställd uppföljning visade att elever, lärare, föräldrar och rektorer ansåg att kvaliteten har höjts när skolorna slagits samman och blivit större. (Hablingbo-Havdhem, Träkumla,Stenkumla- Lyckåkerskolan.) Just det som Eva Bofride åberopar som skäl för sammanslagning kom fram.

Håkan Ericssons slutsats att politikerna inte tagit konsekvenserna av sina beslut om att tillstyrka nyetableringar är dessvärre riktig. BUF har flera skolor än vad som är motiverat utifrån antalet elever, därför räcker budgeten inte till! Resultatet blir att Gotland har flera små skolor som inte ger den bästa lärmiljön och att skolorna nu måste säga upp personal och dra ner på insatser som kan gälla elevvård, små undervisningsgrupper, kultur, lägerskola eller annat till en kostnad av 24 Mkr. Åtgärder som är oönskade och som kommer att drabba eleverna och lärarna.
Jag hoppas att politikerna kan få stöd från er alla som bryr er om både kommunala skolor och friskolor, att fatta de tuffa beslut som ska till, för att Gotland ska få rätt dimensionering av antalet skolor med god kvalitet både på landsbygden och i Visby.
Läs mer om