Skolan som födkrok - valfläsk och vinster

Gotland2010-07-10 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Här om dagen läste jag att Alliansen satsar på skolan. Det var Sven Bosarfve, folkpartiet, som drog en lans för att nu skall skolan rustas upp igen. I en ledare i Aftonbladet förfasade men sig över att skolan var "samma gamla ojämnlika skola" som förr. Vår utbildningsminister har reformerat fram en skola från förr för att möta framtiden. Den befintliga skolan har inte dugt för den har haft sådana brister.
Under halva nittiotalet och hela tusentalet har de politiska majoriteterna prutat och skurit i skolor och förskolors budgetar. Ute i kommunerna har olika politiska konstellationer "sparat" bort miljarder. Är det konstigt att skolan då får svårt att leva upp till sina ambitioner och mål? Dessutom håller friskolegeschäftet på att utarma den kommunala skolbudgeten.
Gotland har mycket bra skolor, förskolor och fritidshem, detta till trots. Mycket kompetent personal och mycket fantastiska utvecklings arbeten pågår. Men alla har inte gjort det lätt för den kommunala skolan!
Sedan komma, nu, och säga att nu skall vi satsa? Vi har nog hört detta förr! Upp till bevis! Till dess föreligger detta faktum för oss gotlänningar.
Merkostnaden för "fristående" grundskolor i Gotlandskommun har kostat, under perioden 2004-2008, 47 782 000 kronor, enligt Örlings revisionsbyrå. Men hur mycket är det? Vad står egentligen dessa siffror för?
106 lärartjänster eller
S:t Hans rektorsområde + fyra enskilda förskolors drift i 2, 5 år eller
Kostnaden för Solberga och Södervärns rektorsområden under ett läsår eller
Sudrets alla grundskolor under ett år, borträknat Högbyskolan
Eller om man så vill 12 villor i 3,5 miljoner klassen eller 190 stycken Ford Focus.
Räknar vi in fördyring för gymnasiet i detta så skulle det räcka till det dubbla.

Miljoner hit och dit i debatten tappar ofta sin konkreta innebörd därför tycker jag det är viktigt att på peka detta här vad värdet egentligen står för. Fler verksamheter som blivit "fria" och marknadsutsatta, som skulle leda till mångfald och billigare högre kvalité, är bland andra elmarknaden, som skulle bli billigare när den såldes ut. Petter Rönnborg, forskare på Göteborgsuniversitet, säger i sin doktorsavhandling att svenska marknaden domineras av tre giganter, Vattenfall, Finska Fortum och tyska EON, som har 90 procent av marknaden och i stort själva sätter priserna. Är det någon här som sett elens kvalité hemma blitt bättre och billigare?

Ett annat exempel är HVB-hem. Hem för vård eller boende. (Privat ungdomsvård). Utflaggningen har blivit en lönsam affär. Enligt Rapport 11 oktober 2009 finns det 500 HVB-hem som omsätter 4,5 miljarder kronor. En plats kostar 3-4 000 kronor-/dygn. Nio av tio HVB-hem är privata. En extrem privatisering.
Läs mer om