Lagen om offentlig upphandling ställer till problem för många kommuner som vill köpa in närproducerad mat. Men i Stockholm finns en skola som har lyckats. När skolan skulle handla upp livsmedel ställde den krav på att inga halvfabrikat fick förekomma och att en stor del av maten skulle vara ekologisk. Det ledde till att upphandlingen togs hem av det lilla företaget Carolas Eko i Stockholm. "Jag vet i princip vad kossan hette som blev de här köttbullarna", säger Niklas Skytt, kökschef på Katarina södra skola, till Dagens Nyheter.
Där äter eleverna numera mat som framställts av råvaror: grönsaker från Gotland, mjöl från Saltå och potatis från Tierp. Närmare 70 procent av skolmaten är i dag ekologisk och det allra mesta köps in av svenska producenter. Import från utlandet sker endast i undantagsfall.
I stället anpassas menyn efter vad det är för säsong i Sverige. I bland innebär det ökade kostnader, men inte alltid, skriver tidningen.
"Färdigstekta köttbullar är betydligt dyrare än de vi gör här. Och jag är betald för att laga mat, inte öppna kartonger", säger Skytt.
EU-kommissionen har reagerat på Livsmedelsverkets nya direktiv om klimat- och miljövänlig konsumtion, trots att de blivit omarbetade ett antal gånger, för att de utgör ett handelshinder. Det finns ingen ände på allt som sätter stopp för lokal/regional konsumtion av mat i offentliga kök!
Hur tänker Gotlands kommun göra?