Under tisdagens sammanträde med barn- och utbildningsnämnden i Region Gotland fick nämnden en chans att lämna ett yttrande kring en rad olika förslag från skolverket på uppdrag av regeringen gällande förändringar i sex- och samlevnadsundervisningen. Många delar var relevanta och bra, då de fokuserade på rättigheter kontra skyldigheter i olika sexuella relationer. Inte minst viktigt med tanke på vår nya samtyckeslagstiftning som trädde i kraft förra sommaren.
Något som dock fick mig att rygga tillbaka var förslagen som tog upp vilka begrepp som lärarna avråds från att använda i undervisningen. Här fanns begreppet “hedersrelaterat våld och förtryck” med. Skolverket skriver att begreppet är svårtolkat och luddigt, och att användandet av detta begrepp riskerar att ställa grupper mot varandra. Istället föreslås det att lärarna ska prata om barns rättigheter enligt lag generellt.
Vi ska alltså undvika att lära barn och ungdomar om hedersproblematik för att det kan skapa förutfattade meningar (som tydligen är värre än att flickor könsstympas då?).
Min mening är att grupper redan står mot varandra, och grupper bör stå mot varandra. Vilket ungdomar behöver få veta. På ena sidan står en grupp med en förlegad kvinnosyn som vill gifta bort sina döttrar till gamla män och på andra sidan ska vi stå. Svenska samhället, skolan, beslutsfattarna, och stå upp för dessa flickors rättigheter. Ett del av lösningen är att öka allas medvetenhet kring problemen. Det skolverket på uppdrag av den socialdemokratiskt ledda regeringen fortsätter att göra gång på gång är att ducka för hedersproblematiken och här är ytterligare ett facit som bekräftar det.
Socialdemokraternas prat om att vilja kämpa mot hederskultur är inget annat än tomma ord för att vindarna håller på att vända och fler börjar förstå hur allvarliga dessa problem är.
BUN lämnade inget specifikt yttrande rörande något av förslagen på grund av en olycklig tidsbegränsning men jag har, tillsammans med SD Gotland skickat in ett remissvar till skolverket som tar upp dessa detaljer i förslaget. Vi tänker inte vika oss när det handlar om flickor och kvinnors rättigheter.