Gotland är en fantastisk ö med en obeskrivligt vacker natur, men vi människor behandlar den som en soptipp.
Det gör en både arg och ledsen att se allt skräp som ligger runtom på ön, speciellt i Visby.
Det hänger från träd, ligger utspritt vart man än går och skickas fram och tillbaka med vinden utan att någon verkar bry sig.
Det mest tragiska i det hela är att mycket av skräpet hamnar i havet som redan är förorenat.
Enligt organisationen Håll Sverige Rents skräprapport från 2018, hamnar upp till 13 miljoner ton plastskräp och plastavfall i havet varje år. Det innebär att fem procent av det plastavfall som årligen genereras på jorden hamnar i havet.
Det här är ingenting som man kan lösa genom att ha en städdag någon gång per år, utan ett växande globalt samhällsproblem som påverkar varenda levande ting på denna planet.
Ett problem som vi måste uppmärksamma och verkligen ta itu med, även om det tyvärr kan komma att kosta både tid och pengar.
Mitt förslag är att regionen i samarbete med bland annat Arbetsförmedlingen låter arbetslösa och pensionärer som inte har särskilt hög pension få plocka skräp och sedan betalt beroende på antalet arbetade timmar. Det hade varit gynnsamt för tidigare nämnda grupper som utöver timanställning även hade fått möjligheten att komma ut och träffa nya människor, och därigenom fått en ökad social kontakt.
Det hade dessutom varit en positiv utveckling för regionen som dels hade skapat jobbmöjligheter men också fått ett renare och fräschare Gotland.