Skyddsvärd skog bygger på dialog och frivillighet

Gotland2010-06-03 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Kommentar till länsstyrelsen inlägg och förtydliganden om skogen:

Jag hoppas att vi gemensamt med länsstyrelsen kan hitta ett arbetssätt där också de stora arealer som är frivilligt avsatts av skogsägarna kan räknas in i de skogliga målen för Gotland.
Landshövdingen säger till GT att Gotland ligger efter och måste trycka på för att komma ikapp. Men vi har redan stora arealer frivilligt avsatt skog och om de togs med i det som räknas som skyddad skog så är jag övertygad om att vi mer än väl nått arealmålen.
Vi har idag cirka 3 500 skogsägare på Gotland. Jag delar den oro som skogsägare och LRF känner över utvecklingen.
Av totalt cirka 120 000 hektar skog här på Gotland var det fram till 2008 drygt 9 000 hektar som var formellt skyddad och därtill stora arealer som skogsägare frivilligt avsatt som skyddad skog.. Det är skog som helt tas ur produktion och tyvärr är det också många områden som inte görs tillgängliga för allmänheten och inte heller sköts på önskvärt sätt vilket gör att skogsområdena efter ett antal år inte kommer att ha de bevarandevärden som var avsett.
Vi måste ha respekt för att mycket av den skyddsvärda skogen skapats genom skogsägarnas intresse och arbete under åren.

Jag hoppas på en förståelse från länsstyrelsen i de här frågorna för att kunna utveckla ett mer aktivt skogsbruk på Gotland med respekt för äganderättsfrågorna.
Jag hoppas också på en förståelse och vilja att se på hur vi kan räkna med de arealer som frivilligt avsatts och att arbetet framöver bygger på dialog och frivillighet när det gäller skyddsvärd skog.

Läs mer om